Na salon vina VinDel u Mariboru, točnije u Mariborskom Pohorju, dolazim već šesti, sedmi ili osmi put... ustvari ni sam nisam siguran, ali to niti nije bitno; bitno je da je uvijek odlično. S razlogom je slogan VinDela "najukusniji dan u godini". Međutim, za ovogodišnji VinDel sam posebno vezan, ali o tome malo kasnije. Kao i nekoliko zadnjih, ovogodišnji Salon održan je u predivnom hotelu Draš i sama organizacija je, kao i uvijek, bila besprijekorna. O tome da sve bilo odlično, da je osoblje uvijek pristupačno i nasmijano i da se svaki gost osjeća kraljevski, o tome nećemo ni pisati - to pišemo svaki put.
Atmosfera... Da, to je poseban izazov za napisati, jer ju je doista teško opisati. Atmosfera je fantastična, nasmijana, vesela, a opet - nema pijanstva, ekscesa ni dernjave, svuda smijeh i prijateljstvo. Naravno, sve to se događa zbog dobrog vina, jer vino zbližava ljude. A dobrog vina nije nedostajalo! Ipak su tu bili Ščureki pa Valter Sirk, naravno i obitelj Puklavec... Ove smo se godine pobliže upoznali i s vinima vinarije Zanut; njihovo vino Jama nas je posebno oduševilo. Probali smo još puno dobrih vina, ali ako ih sve nabrojimo, napraviti ćemo od ovog teksta vinski katalog, a to ne želimo.
Dakako, bilo je tu i gastro izlagača, s hranom, ali i izlagača s opremom za kuhinju ili vinsku kušaonicu. Naravno, tu ćemo izdvojiti Staklarnu Rogaška, kao stalnog partnera VinDela, ali i našeg Bijelog grozda, što znači da je ta tvrtka prepoznala koliko marketinškog potencijala leži u vinskom svijetu i trude se to itekako iskoristiti, a kako je na njihovom izlagačkom prostoru uvijek gužva, čini se i da uspijevaju.
Ove godine imamo i jedan novitet. Naime salon je imao časnog pokrovitelja, to jest pokroviteljicu - slovensku ministricu poljoprivrede dr. Aleksandru Pivec. Nju smo pobliže upoznali na novinarskoj konferenciji u sklopu tradicionalnog VinDelovog "novinarskog gulaša", to jest ručka za predstavnike medija, na kojem organizatori VinDela uvijek predstave neko od lokalnih jela. Ove je godine to bio Pohorski pisker (pohorski lonac), specijalitet šireg područja Pohorja, koji se sastoji od lokalnih sastojaka kao što su korjenasto povrće, gljive, ječam, meso pohorske stoke s biljem itd. Okus ovog jela se mijenja kroz godinu, ovisno o najboljem što vrt daje u pojedinoj sezoni.
Na konferenciji su, uz ministricu dr. Aleksandru Pivec i direktora Salona Dejana Baiera, o prvom desetljeću VinDela, govorili dr. Aleš Gačnik s turističkog fakulteta iz Portoroža koji već niz godina sa studentima sustavno proučava Salon VinDel te Doris Urbančič Windisch, direktorica "Zavoda za turizem Maribor – Pohorje", to jest turističke zajednice Maribora i Pohorja.
Naravno ono što pokreće cijelu ovu priču jest neiscrpna energija Dejana Baiera. Festivale obično vežemo uz njihove osnivače; osim onih najvećih, kao ProWein - to je neka druga priča, ali ove, možemo reći obiteljske priče, vežemo uz ljude i zato su neki fantastični. a neki samo dobri. Napraviti dobar, u stvari odličan vinski festival, nije lako. Još je teže ostati na vrhu, jer svako toliko kreće neki novi festival, dolaze mlađi ljudi i teško je uvijek biti najbolji. Da, tu je čovjek ono što čini razliku. Recimo, Salon VinDel i Zagreb VINOcom u vrhu su već deset i više godina i uvijek se postavlja pitanje: U čemu je tajna uspjeha? Nema je; "tajna" su ljudi koji ih vode.
Smatram da će vinski festivali uskoro morati mijenjati koncepcije. Morat će se prilagođavati novim uvjetima i novim generacijama; jednostavno dolaze neka nova vremena. Na koji način će se mijenjati, to će pokazati vrijeme, ali promijene su neupitne. Upravo od ova dva festivala očekujem da prvi shvate što treba mijenjati i na koji način te kako to implementirati među vinare i među publiku. I da, veselim se tim promjenama, kojih će sigurno biti, a mi ćemo ih gledati sa strane, s čašom vina u ruci i mnogi će misliti: "pa napraviti vinski festival i nije neka nauka"... Ha, probajte! Ubrzo ćete shvatiti kolika je to nauka.
No da se vratimo na početak teksta i pitanje zašto sam za ovaj VinDel posebno vezan. Prvi puta je Bijeli grozd za vinarije u eno-gastro turizmu, jer vinarije itekako postaju turističke destinacije, dodijeljen van Hrvatske.
24. 10. 2018., na Mariborskom Pohorju, u hotelu Draš, u sklopu vinskog Salona VinDel, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd za najbolje slovenske vinarije u eno-gastro turizmu ove godine.
Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta. Najbolje vinarije bira publika, a nagradu već sedam godina dodjeljujemo s ciljem promicanja eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Bijeli grozd za Hrvatsku i ostale uključene države osim, naravno, Slovenije (Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju) dodijelit ćemo 22. 11. 2018. u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom će se te vinarije natjecati za Regional Trophy nagradu - najbolji od najboljih iz regije bit će proglašeni na G.E.T. -ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu.
Bijeli grozd 2018. za Sloveniju osvojili su:
1. mjesto: Vinska hiša Doppler (Zgornja Kungota, Štajerska)
2. mjesto: Vinarija Ščurek (Medana, Goriška Brda, Primorska)
3. mjesto: Puklavec Family wines (Ormož, Štajerska)
Predstavnicima ovih vinarija uručene su diplome, a Mihaeli Kopše, vlasnici vinarije Doppler, uz diplomu za prvo mjesto i lijepa nagrada, kristalna vaza Staklarne Rogaška.
I svakako: Vidimo se sljedeće godine na VinDelu!