Međunarodni Dan žena, 8. mart (ožujak) proslavljen je uz vina Solum, fine zalogaje i gipsy band Juerga u Red Red wine baru u Zagrebu.
Tom prigodom vinar Robert Naprta premijerno je predstavio svoje ružičasto vino - Solum Rosé - iz sjajne prošlogodišnje berbe te osobno vodio degustaciju na kojoj su se mogli kušati još Chardonnay sur lie 2013 i Cabernet sauvignon 2013.
Prema preporuci vlasnika wine bara Luke i Brune Elezovića, Solum Rosé sljubljen je uz namaz od sira s vlascem; uz Solum Chardonnay sur lie 2013 preporučena je pašteta od pilećih i gusjih jetrica, a Solum Cabernet sauvignon 2013 pratio je namaz od kulena i dimljeni sir u bučinom ulju sa suncokretovim sjemenkama.
Vinarija SOLUM, nova zvijezda na vinskoj sceni
Robert Naprta, vlasnik Vinarije Solum, po mnogočemu je netipičan vinar. On s obitelji živi u Zagrebu, a vinarija mu je u Međimurju, u mjestu Vugrišinec blizu Železne gore. Među rijetkima je koji etiketu svojih vina ne označava vlastitim prezimenom, nego zajedničkim nazivnikom Solum (latinski: zemlja).
Svoj prvi Solum Chardonnay napravio je 2010. godine i to svega 600 butelja, a hvalospjevi struke i privilegiranih kušača ohrabrili su ga da ambicioznije krene u vinarski pothvat. Godinu kasnije na tržište je plasirao svoje prvo crno vino Solum Cabernet sauvignon, ali grožđe te sorte odgovarajuće kakvoće nije mogao uzgojiti u Međimurju pa ga je nabavio u Brodskom Stupniku. Otad svake godine iz njegova podruma od 130 m2 godišnje izlazi po 5000 butelja Chardonnaya i 5000 Cabernet sauvignona što su količine na kojima se želi ograničiti kako bi održao dostignutu razinu kvalitete. Toliko uspijeva godišnje prodati u restoranima po Zagrebu, Splitu i Dubrovniku te po nekim trgovačkim lancima. Sljedeće godine, ponudu će proširiti na Solum Rose (od cabernet sauvignona) i Sauvignon blanc, za koji smatra da u Međimurju daje izvrsne rezultate i da taj potencijal treba iskoristiti.
'Radim ono što volim, a to su pisanje i pijenje vina. Dakle, spajam ugodno s korisnim', kaže književnik i scenarist, kojem su omiljene vinske sorte chardonnay i cabernet sauvignon, pa je zato i započeo s njima. Chardonnay proizvodi po francuskoj metodi sur lie, a kako smatra da o vinu ne zna baš sve, zaposlio je enologa Nikolu Vrbanića, jer struka, kako kaže, ipak mora biti na prvom mjestu. Drži do toga da vina dozriju u bačvama prije nego što ih da u prodaju iako tržište u nas uglavnom preferira mlađa vina.
'Protiv sam kokakolizacije vina, odnosno prevelike ujednačenosti okusa što, nažalost, tržište najviše traži. Vinari zbog toga prilagođavaju svoja vina, zanemarujući im osobnost, a to je upravo ono čemu pridajem značaj. Poštujem svaku pojedinu godinu i berbu, a one su često različite i moraju se osjetiti i u vinu. Danas je puno vina na tržištu, ima i puno uvoza, ali nisam protiv zdrave konkurencije. Vinarstvo je propulzivna gospodarska grana i ima svoju budućnost', poručuje vinar Naprta i dodaje: 'Pijte samo dobra vina', parafrazirajući poznatu latinsku izreku 'Vina bona solum bibite', koja je i geslo Solum vinarije.