Vino spaja ljude i otvara vrata starim i novim prijateljstvima. Da tome nije tako, ne bi u svoj dom pozvali nama potpuno nepoznate ljude i proveli nekoliko sati u ugodnom druženju i uz fina vina. Ako vam kažemo da je riječ o Pavli i Davoru Rogiću i njihovim Vina Rogić, onda će ljudima koji ih poznaju odmah sve biti jasno, a onima koji ih ne znaju predlažemo samo nastavak čitanja.
Te smo se večeri, nas četvero, usuglasili kako treba raditi na razbijanju par mitova o vinu:
1. Nije traminac, to prekrasno slatko, poluslatko vino karakteristično za Ilok i vinogorje Srijema, vino koje se poslužuje samo na engleskom kraljevskom dvoru nego je ono u svojoj veličanstvenosti dostupno svima.
2. Nije graševina, samo zato što je tako ugodne svježine, rezervirana uglavnom za gemišt, nego je nepcu ugodna i onako sama, slobodna, ohlađena, pitka, baš za svaki dan, uz ne samo ljetni roštilj već i razna druga jela, neovisno bilo riječ o ribi, mesu, rižotu ili nekoj tjestenini.
3. Nije pjenušac, zato što se o njemu više piše u danima blagdana, rezerviran samo za posebne prigode već se može piti i uz kvalitetan doručak, kao aperitiv prije ručka, kao digestive nakon ili kao večernje piće umjesto umirujućeg čaja od komorača za spavanje.
4. Cijena ne garantira kvalitetu i dobra vina trebaju biti dostupna svima. Njihov je traminac 50 kuna, a pjenušac sad na akciji možete dobiti za samo 65 kuna, jer dobro vino je ono vino koje se pije...
Grožđe za njihova vina raste u vinogradu u Iloku pod budnim okom enologa i tehnologa kao ljudi od njihovog povjerenja. Pravi se i dozrijeva na svježem prigorskom zraku u vinariji u Dubravici, kod Zaprešića, a najbolje je jer se može piti baš u svakom kućanstvu, na obali ili u Slavoniji, u brdima ili nizinama jer je prihvatljivo i dostupno, kvalitetno i autentično.
Pavlinu ideju o vinu kroz dan vizualizirala sam kroz Rogić wine BOX paket: Traminac, Graševina i R pjenušac (okrunjen broncom na IWSC) kao 3 vina u kojima se može uživati kroz cijeli dan. Na tragu je toga kad Jana iz Gift Angel preko koje sam i upoznala Rogiće, slaže poklon paket vizualizirajući moju ideju, jer Jana točno zna što sam htjela s tim paketom postići za nekoga i u njemu je sve.
Razlozi za Rogić wine box paket su brojni: možeš otvoriti i piti pjenušac cijeli dan, svaki dan - ujutro nakon doručka (meni osobno najdražeg sira i vrhnja/hamandeggsa) ili se počastiti tek za ručak kao aperitiv ili ga možeš piti uz jelo (meni osobno najdraže, tjestenine s kozicama) ili pak možeš otvoriti graševinu koja će te obuzeti svojom svježinom. Ako imaš desert, možeš otvoriti traminac iako bih ga ja radije čuvala za večer uz sireve, uz kakav brie ili cheddar, da nepca polude od suprotnosti, ali to sam opet samo ja. Alen bi ga kao svog favorita pio i za doručak i za ručak i za večeru.
Da ne zaboravim, kao drugi razlog za imati Rogić wine box paket doma je to što vas nitko neće iznenaditi; imate takva tri klasika doma i ziherica ste da će jedno od ta tri nekom vašem gostu odgovarati. Ako bi taj gost baš neko crno vino, nek se strpi; planiraju zasaditi i cabernet sauvignon.
Oduševila nas je jednostavnost ovih ljudi i njihova ideja o cjenovnoj prihvatljivosti vina kako bi ista bila dostupna u kućanstvima.
Poneki misle, ako piješ vino svaki dan da mu ne pridaješ važnost, kao i ako piješ pjenušac utorkom, a ne na svoj rođendan, da mu oduzimaš onaj glory efekt i da postaje poput svakog drugog pića. Pa da, to mi i želimo. Pjenušac su mjehurići koji te trebaju uveseljavati svakim danom, tako širimo kulturu pijenja vina i tako mu upravo dajemo na važnosti. Zaslužuje i bakin /mamin stolnjak, kristalne čaše, tetin porculan, zaslužuje biti u redovnoj uporabi u kućanstvu, a ne samo za Božić, jer život prolazi... Zašto da stalno nešto čuvamo?
Zaslužuju i Rogići da probate njihova vina i osjetite kako je mukotrpno saditi vinograd na istoku Lijepe naše, imati vinariju u Dubravici, a živjeti u Zagrebu, imati redovne poslove i troje dječice, a opet, to je tako jedinstveno i moćno, oni to čine uz smijeh i zafrkanciju i zajedno idu naprijed.