Petak, 05 Veljača 2021

Recenzija: Malvazija Rustica 2018., Cossetto

Napisala:  Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Malvazija Rustica 2018., Cossetto

Vino za prave hedoniste…

Petak, tmuran dan kojeg je jedna odležana Malvazija učinila sunčanim i da Vam odmah kažem, zaista jest.

Put preko Antenala, poznatog mosta s kojeg nas okružuje s jedne strane more, a s druge naša istarska rijeka Mirna, doveo me do obiteljske vinarije Cossetto na adresu Roškići 10, Kaštelir.

Vinarija Cossetto, Kaštelir

Vinarija Cossetto je na tržištu od 2008.

Njihova prednost je svakako sto su gospodin Alfredo i njegova supruga Melinda oboje enolozi, a u svoj obiteljski tim su uveli svoje obje kćeri, jedna od njih već radi svoje samostalno vino.

Posebnost istarskih vina mi je ta obiteljska sloga i ljubav prema vinu.

Melinda, Alfredo i Denis CossettoMelinda, Alfredo i Denis Cossetto

Vinogradi vinarije Cossetto su smješteni na najboljim položajima Kaštelira, na nadmorskim visinama od 150 do 200 m, na zemlji crvenici.

U vinogradu su zasađeni istarska malvazija, chardonnay, muškat bijeli, teran, borgonja i cabernet sauvignon.

Malvazija Rustica 2018., CossettoDanas ću vam pisati o vinu Rustica, proizvedeno od 100% malvazije.

Ovo grožđe se poslije berbe prosušuje 20 dana, poslije toga kreće fermentacija u inoxu, zatim slijedi odležavanje i njega vina u hrastovim bačvama.

Vino je duboke boje starog zlata s prekrasno zlatnim diskovima.

Na nosu dominira prosušeno voće, prvenstveno smokve, džem od smokve.

Jako je medasto i podatno s dugim aftertasteom .

Poslužila bih ovo vino na 12°C u burgundskoj časi, uz rižoto s gljivama istarskih šuma.

Moja osobna preporuka je: čaša ovog vina i meditacija uz lijep pogled na zalazak sunca i u ruci dobra cigara… Život je lijep.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.