Vjerojatno ste primijetili da su naši tekstovi posvećeni hrvatskim vinarima i vinima, no postoje neka naša putovanja u vinske regije izvan Hrvatske koje uistinu želimo podijeliti s vama.
SLATKI BORDEAUX
Svi bi u Pariz, a ja sam htjela Bordeaux.... Oduvijek mi je i sam naziv grada zvučao „so much French“, stvarajući sliku u mojoj glavi kao tipičnom francuskom gradu chica, ljepote, povijesti i ukusa. Au contraire, rekao bi Delboy, Bordeaux je sve i više od toga. Ta svjetska prijestolnica vina na jugozapadu Francuske, biser je pokrajine Akvitanije, i sa svojih cca 250.000,00 stanovnika odiše ravnotežom u svim segmentima. Vrlo tih grad jer je promet zabranjen u centru, a i tramvaji bez žice (tada smo to 1 puta vidjeli) su nečujni, vrlo čist jer su sve fasade doslovno oprane i obnovljene.
Prošli smo sve glavne vizure grada od Place de la Bourse i Miroir d'eau kao najvećeg reflektirajućeg plitkog bazena vode kojem se vesele i stari i mladi, Rue Saint Catherine kao vjerojatno najduže pješačke ulice puna dućana, kušali smo slastice njihovih patisserie, boulangerie i chocolaterie, Place des Quinconces, najvećeg trga u Europi, Katedrala Saint Andre, Pont de Pierre na rijeci Garonne koja protječe gradom, Jardin public, Grand Theatre... I naravno kušali smo vino, ja samo na vrh jezika jer smo malo prije puta saznali da sa mnom u trbuhu putuje i novi član moćne gomilice.
Mogli bi vam puno toga pisati o lijevoj i desnoj obali Gironde, prekrasnim dvorcima (Chateau), bordoškim apelacijama gdje nastaju ponajbolja svjetska crna vina, Medocu, Gravesu St-Émilionu, Pomerolu...
Ovaj put ćemo vam pisati o slatkoj strani Bordeauxa- apelaciji Sauternes gdje nastaju fenomenalna poluslatka i slatka bijela vina od sorti Sauvignon blanc, Semillon i Muscadelle.
Vozeći se autom prema Chateau Guiraud ostali smo očarani ljepotom tog kraja 30ak km južno od Bordeauxa. Na koju god stranu da smo pogledali vidjeli smo prekrasne vinograde i uređene dvorce-vinarije. Jedan od tih dvorac-vinarija bio je i Château Guiraud. gdje smo iz prve ruke od njihove enologinje naučili ponešto o procesu stvaranja tih fenomenalnih vina. Tada smo se prvi put susreli s biodinamičkom proizvodnjom vina koja je započela još 1996. godine. Na 100ha, u savršeno posloženoj simbiozi vinove loze, drugih biljaka i 635 različitih vrsta insekata od 2004. proizvode se vina koja su 100% "insecticide free" i sve to uz pomoć plemenite plijesni iz porodice Botrytis cinerea koja je u izrazito vlažnim uvjetima inače pogubna za grožđe, no u ovoj regiji zbog klimatske specifičnosti poput suhoće zraka, blizine oceana, šuma ali i najveće pustinjske dine ona doprinosi vrhunskoj kvaliteti vina. A da sve ne ostane na priči pobrinuli su se domaćini pa smo kušali sjajna vina od kojih bi izdvojili G De Chateau Guiraud blanc sec iz 2013., blend 50% Sauvignon blanca i 50% Semillon, Petit Guiraud iz 2015. te briljantni Premier Grand cru classe.
Dan smo nakon šetnje vinogradima odnosno "zelenim morem" završili šetnjom u pijesku, odnosno već spomenutom Grande Dune de Pilat u zaljevu Arcachon. Savršen dan!