Treće poglavlje Premium priče održano je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Ususret Uskrsu, glavna namirnica bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u 5 sljedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa.
Desert: Kolač od jabuka s hrenom / recept za 4 - 6 osoba
Sastojci:
NADJEV
- 5 jabuka
- 6 žličica hrena s brusnicama
- Cimeta po želji
- Sok od 1 limuna
KORE
- 1 pakiranje kora za pitu
- 200 g mljevenih badema
- 20 grama šećera u prahu
- 150 g maslaca
CREME ANGLAIS
- ½ šalice mlijeka
- ½ šalice vrhnja za šlag
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
Priprema:
- Jabuke izrezati na brunoise (sitne kockice) i staviti dinstati s hrenom, limunovim sokom i cimetom.
- Svaku koru premazati s rastopljenim maslacem, posuti s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Slagati tri sloja kora jedan na drugi i rezati na krugove. Tako aromatizirane kore peći na 160°C dok ne porumene.
- Povezati mlijeko i vrhnje te zagrijati do vrenja. Maknuti s vatre i jedan dio dodati u već prethodno izmiksane žumanjke sa šećerom. NAPOMENA: ne uliti cijelo kipuće vrhnje s mlijekom preko jaja, nego malo po mao.
- Sve ponovno vratiti na laganu vatru i miješati oko 5 min. Pokriti i staviti da se hladi.
- Sve gotove elemente slagati na tanjur i preliti s kremom.
Uz ovo jelo sommelier Ivan Maljevac sljubio je Stručić Graševinu 2015.
Sve o Premium priči 3 pročitajte ovdje: Premium priča 3