Treće poglavlje Premium priče održano je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Ususret Uskrsu, glavna namirnica bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u 5 sljedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa.
Glavno jelo: Pileći ravioli s gljivama / recept za 4 - 6 osoba
Sastojci:
RAVIOLI
- 3 jaja
- 150 g kiselog vrhnja
- 6 šalica brašna
- Sol
PILEĆI NADJEV
- ½ kg piletine
- 50 g pancete
- 1 kg kapule
- 2 češnjaka
- 1 dcl maslinova ulja
- 1 list lovora
- Svježi timijan
- 3 kom mrkve
- ½ pilećeg temeljca
- Sol i mljeveni crni papar
GLJIVE DUXELLE
- 1 kg miješanih svježih gljiva
- 4 kom kapule
- 6 žlica maslaca
- Sol i mljeveni papar
PRELJEV OD HRENA
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 40 g hrena s peršinom
- Sol i mljeveni papar
Priprema:
- Od jaja, kiselog vrhnja, brašna i soli zamijesiti tijesto i ostaviti minimalno 2 sata da odmori.
- Za to vrijeme napraviti nadjev od piletine. Kapulu je potrebno na sitno izrezati i staviti da se dinsta ne maslinovom ulju zajedno s naribanom mrkvom i kockicama pancete, lovorovim listom i timijanom. Kada sve omekša, dodati sitno nasjeckan češnjak i na kockice narezanu piletinu. Kada je piletina dobije zlatno-žutu boju, potrebno je zaliti temeljcem i sve skupa pirjati na laganoj vatri dok se svi sastojci ne prožmu i temeljac se reducira.
- Dobivenom smjesom puniti raviole te ih kuhati u kipućoj slanoj vodi.
- Gljive je potrebno na sitno izrezati i zajedno s kapulom izdinstati na maslacu. Pred kraj posoliti i popapriti (po želji dodati i timijana)
- Pred samo serviranje raviole kratko karamelizirati na tavi s maslacem i poslužiti uz duxelle od gljiva i preljevom od vrhnja za kuhanje, hrena s peršinom, soli i paprom (preljev je potrebno prethodno skuhati do vrenja, a potom staviti da se ohladi).
Uz ovo jelo sommelier Ivan Maljevac sljubio je Stručić Rajnski Rizling 2014.
Sve o Premium priči 3 pročitajte ovdje: Premium priča 3