Treće poglavlje Premium priče održano je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Ususret Uskrsu, glavna namirnica bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u 5 sljedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa.
Desert: Kolač od jabuka s hrenom / recept za 4 - 6 osoba
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 3 žlice šećera
- ½ šalice maka
- 1 pre.za.pec.
- ½ šalice maslaca
- 2 bjelanjka
- ½ šalice mlijeka
- 3 žlice limunovog soka
- Korica od 1 limuna
KEKS S HRENOM
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 2 kašike šećera
- 3 žlice hrena
- ½ šalice badema u listićima
- 50 g brašna
- 150 grama maslaca
- Cimeta po želji
KARAMEL UMAK
- 1 šalica šećera
- 90 g maslaca
- 120 ml vrhnja za šlag
- Prstohvat soli
COULIS OD MALINA
- 200 g malina
- 4 žlice šećera
KREMA OD BIJELE ČOKOLADE
- ½ šalica mlijeka
- ½ šalica vrhnja za šlag
- 3 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 3 lista želatine
- 150 g bijele čokolade
Priprema:
- Za biskvit je potrebno pomiješati sve suhe sastojke i u njih dodati mlijeko, limunov sok i rastopljen maslac. Sve promiješati i dodati tučeni bjelanjak i staviti peć u zagrijanu pećnicu na 170 c 30 min.
- Kremu od bijele čokolade potrebno je napraviti creme anglaise od mlijeka, vrhnja žumanjaka i šećera te u to umiješati omekšanu želatinu i bijelu čokoladu. Sve promiješati i staviti na hlađenje.
- Caramel umak treba rastopiti šećer u karamelu i povezati s vrhnjem, maslacem i soli.
- Smjesu za kekse od hrena potrebno je samo povezati sve sastojke u jednoličnu smjesu, razvaljati između dva papira za pečenje, prebaciti u pleh i peći na 170 c dok ne dobije zlatnu boju.
- Za kraj izblendati maline i šećer U coulis te servirati sa svim ostalim sastojcima na tanjur.
Uz ovo jelo sommelier Ivan Maljevac sljubio je Stručić Chardonnay 2015. (na fotografiji butelju drži Danijel Horvat)
Sve o Premium priči 3 pročitajte ovdje: Premium priča 3