Četvrtak, 17 Ožujak 2016

Recept: Iva Pehar - Kolač s bijelom čokoladom i hrenom (desert)

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recept: Iva Pehar - Kolač s bijelom čokoladom i hrenom (desert)

Treće poglavlje Premium priče održano je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Ususret Uskrsu, glavna namirnica bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u 5 sljedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa. 

Desert: Kolač od jabuka s hrenom / recept za 4 - 6 osoba

Sastojci:Premiumprica3poglavljeNovageneracija109.jpg

  • 1 šalica brašna
  • 3 žlice šećera
  • ½ šalice maka
  • 1 pre.za.pec.
  • ½ šalice maslaca
  • 2 bjelanjka
  • ½ šalice mlijeka
  • 3 žlice limunovog soka
  • Korica od 1 limuna

KEKS S HRENOM

  • Premiumprica3poglavljeNovageneracija110.jpg½ šalice zobenih pahuljica
  • 2 kašike šećera
  • 3 žlice hrena
  • ½ šalice badema u listićima
  • 50 g brašna
  • 150 grama maslaca
  • Cimeta po želji

KARAMEL UMAK

  • 1 šalica šećera
  • 90 g maslaca
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • Prstohvat soli

Premiumprica3poglavljeNovageneracija108.jpgCOULIS OD MALINA

  • 200 g malina
  • 4 žlice šećera

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE

  • ½ šalica mlijeka
  • ½ šalica vrhnja za šlag
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice šećera
  • 3 lista želatine
  • 150 g bijele čokolade

Priprema:

  • Za biskvit je potrebno pomiješati sve suhe sastojke i u njih dodati mlijeko, limunov sok i rastopljen maslac. Sve promiješati i dodati tučeni bjelanjak i staviti peć u zagrijanu pećnicu na 170 c 30 min.
  • Kremu od bijele čokolade potrebno je napraviti creme anglaise od mlijeka, vrhnja žumanjaka i šećera te u to umiješati omekšanu želatinu i bijelu čokoladu. Sve promiješati i staviti na hlađenje.
  • Caramel umak treba rastopiti šećer u karamelu i povezati s vrhnjem, maslacem i soli.
  • Smjesu za kekse od hrena potrebno je samo povezati sve sastojke u jednoličnu smjesu, razvaljati između dva papira za pečenje, prebaciti u pleh i peći na 170 c dok ne dobije zlatnu boju.
  • Za kraj izblendati maline i šećer U coulis te servirati sa svim ostalim sastojcima na tanjur.

Premiumprica3poglavljeNovageneracija111.jpg Premiumprica3poglavljeNovageneracija112.jpg

Uz ovo jelo sommelier Ivan Maljevac sljubio je Stručić Chardonnay 2015. (na fotografiji butelju drži Danijel Horvat)

 

Sve o Premium priči 3 pročitajte ovdje: Premium priča 3