Ovogodišnji, 5. po redu, Dani Pošipa svečano su otvoreni u Čari. Vinare i posjetitelje pozdravile su direktorica TZ Korčule Hana Turudić i direktorica TZ Smokvice i Brne Martina Marelić, a potom su se prisutnima obratili i ostali predstavnici suorganizatora manifestacije, dok je gradonačelnik grada Korčule, Andrija Fabris, imao čast proglasiti Dane Pošipa otvorenim.
Tom prilikom mogli su se kušati Pošipi iz berbe 2014. vinarija sudionica u manifestaciji, a cijelo događanje uljepšala je dječja ženska klapa Zvončice iz Smokvice, s voditeljem Ljubomirom Pecotićem.
{youtube}irJlxvWTbFg{/youtube}
Pošip je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih vina koji se dobija od istoimene autohtone sorte grožđa sa ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare.
Program 5. Dana Pošipa:
Smokvica i vino
Cijeli otok, a posebno Smokvica se može pohvaliti tradicijom vinogradarstva i vinarstva još od vremena starih Grka. Svjedoče o tome brojni dokazi, a posebno oko dvije i pol tisuće godina star dio preše pored Vinarije "Smokvica", te ostaci grčkih ljetnikovaca, ispred kojih se nalaze nepregledne površine zasađene vinovom lozom. Usprkos povremenoj pojavi bolesti i štetnika, kontinuirani razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na Korčuli kroz stoljeća a rezultat toga su visokokvalitetna autohtona vina. Gusto nasađeni vinogradi, nagnuti i terasasti tereni prisiljavaju da se većina radova još uvijek obavlja ručno, na tradicionalan način kako su nas učili naši djedovi. Smokvica je nezaobilazna destinacija na svim vinskim kartama Hrvatske, idealna za sve ljubitelje vinske kapljice.
Osim Pošipa u Smokvici je najpoznatiji Rukatac također vrhunsko suho bijelo vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa maraština koja je idealno okružje pronašla na šumovitom otoku Korčuli. Ovo vrhunsko suho bijelo vino, visoke koncentracije alkohola (oko 13%) spada u sam vrh kvalitete bijelih vina Dalmacije. Svjetložuta boja, punoća i sklad ovog vina najbolja su slika podneblja koje ga je rodilo. Lijepo izraženom sortnom aromom, osebujnim cvijetnim mirisom, te punoćom okusa koji se dugo zadržava u ustima, Rukatac vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Ovo elegantno južnjačko vino najbolje je poslužiti uz plodove mora te razna pečenja, ohlađeno na 12 °C.
Iako je Smokvica najpoznatija po bijelim vinima proizvode se i visokokvalitetna crna vina od kojih se najviše ističe Plavac. Ovo „vatreno“ južnjačko vino, ljubičastocrvene boje, uglavno je suho i jako, više ili manje trpkastog okusa. Plavac je oduvijek bio piće i hrana običnoga težaka i ribara, ali i ukras najluksuznijem stolu. Najbolje ga je poslužiti na temperaturi od 18-20 oC uz ribu i plodove mora ali i uz pršut, sir, tamna mesa te jela koja su pikatnije i jače začinjena.
Specifično desertno vino Prošek, posebno ako je proizvodi od sorte Pošip, svojevrsni je užitak u okusu za ljubitelje slatkih vina. Tradicionalno se proizvodi u Dalmaciji i na otocima od presušena grožđa autohtonih sorti. Najčešće sadrži visoke koncentracije alkohola, prekrasnog je bukea i izrazito sladak. Pije se ohlađen kao aperitiv uz kolače.