Giovanni Zucchi, predsjednik talijanskog udruženja maslinara Assitol (Olive Industry Association), pozvao je na novu globanu klasifikaciju maslinovog ulja.
Prema Zucchiju, ovaj pothvat bi uključivato kombinirano istraživanje potreba tržišta, što bi rezultiralo preporukama za šarolikije korištenje maslinovog ulja. "Na primjer, dok ekstra djevičansko može biti idealno kada se koristi sirovo, npr. za dressinge, jeftinije, 'čisto' maslinovo ulje može biti pogodnao za kuhanje i prženje.", rekao je.
"Djevičanskog ulja praktički više nema na tržištu. Ulje se prodaje sve manje i manje.", rekao je Angelo Cremonini, predsjednik Olitalia, u vezi sklonosti potrošača prema ekstra djevičanskim uljima. "Zato vjerujemo da postoji potreba da se od temeljna preoblikuju kategorije proizvoda, omogućujući da cijela 'obitelj' maslinovih ulja vrati ugled i profitabilnost."
Zucchi je rekao kako je njegov cilj potaknuti cjelokupnu industriju - koja i u Italiji i drugdje po Europi vodi veliku bitku za opstanak.