Petak, 20 Studeni 2015

Još samo deset dana za uživanje u Danima švoja

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Još samo deset dana za uživanje u Danima švoja

Gourmet manifestacija posvećena ribi list održava se do 30. studenog po konobama i restoranima sjeverozapadne Istre, a prvi put uključuje i Švojafest, dvodnevnu gourmet manifestaciju u Novigradu

Dani švoja, gourmet manifestacija posvećena ribi list, koja se i ove godine održava u Sjeverozapadnoj Istri, točnije po konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle traje još deset dana, do 30. studenog. Dakle, još je vremena ostalo za uživanje u osmom izdanju ove manifestacije tijekom koje vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima serviraju menije inspirirane švojom, kako u Istri zovu ribu list, te uz njih poslužuju i kvalitetna lokalna vina kao i maslinova ulja.

Tijekom trajanja Dana švoja, koji su započeli 20. listopada, svi koji žele isprobati ukusna i maštovita jela inspirirana ovom plemenitom ribom mogu to učiniti u jednom ili više priznatih istarskih restorana i konoba koji sudjeluju na ovoj manifestaciji: Badi iz Lovrečice, Igor i Mulino iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle, Villa Vilola iz Zambratije te Buščina, Da Lorenzo, Melon, Pergola, Rustika i Zlatna Vala iz Umaga.

Osmi Dani švoja prvi su put uključivali i Švojafest, poseban gourmet događaj koji se održao 30. i 31. listopada na novigradskom Velikom trgu, u organizaciji Turističke zajednica Grada Novigrada. Švojafest je dio Gnam-gnam festa, gourmet festivala koji započinje koncem travnja i traje sve do listopada, a na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja.

“Upravo je novigradski akvatorij bogat ovom prvoklasnom bijelom ribom, a znalci kažu kako su zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne, i velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom, u akvatoriju sjeverozapadne Istre, pa tako i Novigrada, švoje najveće i najukusnije. Ova morska delicija postala je stoga jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, rado viđen gost na stolovima ovdašnjih restorana i konoba, a na koncu je dobila i upravo njoj posvećenu dvodnevnu gastro manifestaciju“, ističe direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac.

Osim maštovitih jela od švoja, posjetitelji Švojafesta mogli su uživati i u raznim drugim delicijama od riba i morskih plodova po promotivnim cijenama, iz ponude stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad, kao i u degustacijskoj ponudi vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda i drugih autohtonih proizvoda. 

Za sve ljubitelje ovakvih gourmet manifestacija, sezona se nastavlja i nakon završetka Dana švoja, jer slijedi novi festival ukusa, Dani jadranskih lignji koji će se održati od 1. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016. 

Gourmet manifestacija posvećena ribi list održava se do 30. studenog po konobama i restoranima sjeverozapadne Istre, a prvi put uključuje i Švojafest, dvodnevnu gourmet manifestaciju u Novigradu
 
Novigrad, 19. studenoga - Dani švoja, gourmet manifestacija posvećena ribi list, koja se i ove godine održava u Sjeverozapadnoj Istri, točnije po konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle traje još deset dana, do 30. studenog. Dakle, još je vremena ostalo za uživanje u osmom izdanju ove manifestacije tijekom koje vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima serviraju menije inspirirane švojom, kako u Istri zovu ribu list, te uz njih poslužuju i kvalitetna lokalna vina kao i maslinova ulja.
Tijekom trajanja Dana švoja, koji su započeli 20. listopada, svi koji žele isprobati ukusna i maštovita jela inspirirana ovom plemenitom ribom mogu to učiniti u jednom ili više priznatih istarskih restorana i konoba koji sudjeluju na ovoj manifestaciji: Badi iz Lovrečice, Igor i Mulino iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle, Villa Vilola iz Zambratije te Buščina, Da Lorenzo, Melon, Pergola, Rustika i Zlatna Vala iz Umaga.
Osmi Dani švoja prvi su put uključivali i Švojafest, poseban gourmet događaj koji se održao 30. i 31. listopada na novigradskom Velikom trgu, u organizaciji Turističke zajednica Grada Novigrada. Švojafest je dio Gnam-gnam festa, gourmet festivala koji započinje koncem travnja i traje sve do listopada, a na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja.
“Upravo je novigradski akvatorij bogat ovom prvoklasnom bijelom ribom, a znalci kažu kako su zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne, i velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom, u akvatoriju sjeverozapadne Istre, pa tako i Novigrada, švoje najveće i najukusnije. Ova morska delicija postala je stoga jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, rado viđen gost na stolovima ovdašnjih restorana i konoba, a na koncu je dobila i upravo njoj posvećenu dvodnevnu gastro manifestaciju“, ističe direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac.
Osim maštovitih jela od švoja, posjetitelji Švojafesta mogli su uživati i u raznim drugim delicijama od riba i morskih plodova po promotivnim cijenama, iz ponude stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad, kao i u degustacijskoj ponudi vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda i drugih autohtonih proizvoda. 
Za sve ljubitelje ovakvih gourmet manifestacija, sezona se nastavlja i nakon završetka Dana švoja, jer slijedi novi festival ukusa, Dani jadranskih lignji koji će se održati od 1. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016.