U sklopu Dubrovnik FestiWine-a, u četvrtak, 24. travnja za suce i uzvanike organiziran je posjet vinogorju Konavle. G. Rene Bakalović, suradnik FestiWine-a, prenio je svoja razmišljanja u osvrtu na taj posjet.
[dropcap type="square" color="#fff" background="#999" ]U[/dropcap]
četvrtak su gosti u i uzvanici FestiWine imali prigodu neposredno vidjeti kakvi su potencijali eno-gastro turizma u dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Vinogorje koje su posjetili osobito je zanimljivo. Već je izvanredni vrlo simpatični vodič Toni u autobusu upozorio izletnike na nekoliko neobičnih okolnosti. Prirodne ljepote su govorile same za sebe no priča o ratnim devastacijama i fanastičnom i brzom preporodu svima je bila fascinantna, a u srcu te priče bila je i tema o dubrovačkoj malvasiji. Izletnicima je bilo gotovo nevjerojatno kako je drevna loza stoljetne tradicije u ratnom vihoru skoro iščezla sa enološke karte Konavala, odakle i svijeta.
No vrhunski su vinari poznati kao neobično ustrajni i tvrdoglavi ljudi. Od samo nekoliko očuvanih trsova u svega nekoliko godina dogodio se čudesan preobražaj. Ne samo što je naša autohtona loza dubrovačka malvasija spašena od izumiranja nego je i niz vinara potaknuto doajenom Androm Crvikom uspjelo, prvo samima sebi, a onda i tržistu javnosti pokazati što je to moderna dubrovačka malvasija.
To je preporod koji je sigurno jedinstven i u svjetskim razmjerima. Donedavno smo mislili kako je ipak pošip neprikosnovena sorta južnih hrvatskih vinogorja, ali sada nam se pokazuje i dubrovačka malvasija u cijelom rasponu od mladog svježeg vina do ozbiljno strukturiranog i desertnog vina prosušenih bobica.
Srećom sve ove ozbiljene enološke priče gosti su mogli spoznati neposredno zanimljivo u razgovoru s vinarima u vinogradima i vinskim podrumima, u malim kušaonama i velikim restoranskim prostorima. Osobito je bilo simpatično što su se kušala i dalje vina u jednostavnom pučkom izdanju bez velikih enoloških pretenzija ali i dosezi koji spadaju u vrh svjetskog vinarstva. Kušala su se tako ova prva uz mladu kapulicu i pancetu, ali i desertna vina uz moderne interpretacije starih konavoskih slastica.
Raspoloženje je počelo rasti na prvoj postaji u vinariji Brajković kada su gosti iz autobusa prešli u simpatični turistički vlak. Tome su naravno doprinjele i prve čaše maraštine uz maslinovo ulje od oblice i domaći kruh. Svaka nova postaja donosila je i sve veseliji ugođaj. Ozbiljne su teme bile vrlo pitke, doslovce i u prenesenom smislu. Slijedio je posjet mlinici obitelji Đivanović, pa posjet vinogradima Iva Vodopića, Iva Karamana, Nina Karamana uz kušanje prošeka, svjetskog prvaka. U ovom vinskom ambijentu, agencija Gulliver je prezentirala svoje Wine&Dine programe, a veliko finale održalo se u kući Glavić.