Petak, 22 Svi 2020

Bačvarija Srnec, Nedelišće

Napisao:  arhiva bačvarije Srnec
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Bačvarija Srnec, Nedelišće

Bačvarstvo je zahtjevan zanat, a za nastanak jedne bačve potreban je niz radnji i vrijeme; ne postoji proces koji bi skratio put do nastanka konačnog proizvoda - bačve. Bez dobre bačve nema ni dobrog vina, to dobro znaju u obitelji Srnec.

U obitelji Srnec iz Međimurja bačvarstvom bave generacijama, točnije četvrtu generaciju. Zanat usavršavan desetljećima i stečeno znanje prenosi se s koljena na koljeno. Iako svako vrijeme i modernizacija sa sobom nosi nove  izazove, jedno ostaje uvijek ostaje isto: količina truda i rada koji je potrebno uložiti u izradu bačve i njezin plasman na tržište se nikada mijenja.

Bačvarija SrnecBačvarstvo nije zanat za koji postoji klasično školovanje; vještine i znanja vrijednost su koju je moguće naučiti samo od već prekaljenih majstora, što ga čini vrijednošću koju treba brižno čuvati i održavati. Kod obitelji Srnec izrada bačvi sastavni je dio povijesti i svakodnevnog života.

Zanat je to koji se uči i usavršava kroz cijeli život, ali ujedno je i ljubav i vrijedno nasljeđe.

Kako se mijenjaju vremena, mijenja se i način poslovanja. Danas više nije dovoljno samo imati znanje i uložiti trud u izradu bačve. Kao i u svakom drugom poslu treba vrijeme i trud uložiti i u marketinške aktivnosti, što već vrsnim majstorima svog zanata predstavlja  novi izazov.

U Međimurskoj županiji nekada je bilo 7 - 8 bačvara. Nažalost, 90-ih godina, dolaskom bačvi izrađenih od inoxa većina njih prestala je s radom.

Zahvaljujući upornosti, trudu, ljubavi prema zanatu i vjeri u vlastiti proizvod i proizvodnju, Bačvarija Srnec je opstala. Uhvatili su se u koštac s novim izazovima, prilagodili se i počeli izvoziti bačve u vinske regije širom Europe. Prekretnica u poslu bila je kada su se odlučili na proizvodnju bačvi većeg volumena te postupno krenuli u modernizaciju proizvodnje.

Bačvarija Srnec

Ulaganja su bila nužna, ali i isplativa. Izgradnja hale, nabavka novih strojeva i modernizacija proizvodnje olakšali su kako  samu izradu tako i kvalitetu proizvoda. Danas se ovdje proizvode okrugle i ovalne bačve manjih i većih volumena s inox opremom.

Svaki segment u proizvodnji vrhunskog vina podjednako je važan, pa tako i bačva.

Zanimljivo je znati od koje vrste drveta se proizvode bačve za vino, kako sam proces nastanka jedne vinske bačve izgleda te koliko traje.

U Bačvariji Srnec najviše koriste hrastovo i bagremovo drvo.  Nešto manje su zastupljeni kesten, trešnja i dud. Sam proces izrade bačve dugotrajan je i složen proces koji je teško opisati u nekoliko rečenica, ovisi o volumenu bačve, a može trajati od jednog  do nekoliko dana.

Kako se mijenjaju vremena, tako se mijenja i sam način izrade bačvi. Treba se držati tradicije, ali i rasti, biti spreman na izazove i promjene. Nužno se bilo modernizirati  i implementirati novitete kako bi  tradicionalni proizvod našao svoje mjesto na modernom tržištu.

Bačvarija Srnec

Način izrade bačve ova je obitelj modernizirala ulaganjem u strojeve i izgradnjom hale. Gledajući način izrade oca i djeda, ulagali su u strojeve koji olakšavaju proizvodnju, a da pritom bačva dobije i na kvaliteti. Neke procese pri izradi i dalje rade ručno kako bi ostali vjerni svojoj tradiciji.

Od koje vrste drva su najbolje bačve za rakiju, vino, pivo ili ulje?

Najznačajniji su hrast i bagrem. Samim okusima i aromatičnosti vina doprinosi tostiranje (paljenje) bačve iznutra. Ono ovisi o jačini i načinu paljenja koji se rade prema željama kupaca. U Bačvariji Srnec se paljenje radi na vatri od ostataka drva koje ostaje pri rezanju i cijepanju trupaca za izradu dužica.

Znamo da se bačve ne koriste samo za pića, već se tradicionalno koriste i za ribu i sir. U ovoj bačvariji do sada ih nisu izrađivali, ali prema zahtjevu kupaca imaju ih mogućnost izraditi.

Bačvarija Srnec

Kao i svaki zanat, i bačvarstvo je zahtjevan posao koji moraš voljeti i davati mu cijelog sebe. Najveća nagrada za uloženi trud i rad je zadovoljan vinar. Ako tome dodamo da vina koja dozrijevaju u  bačvama Bačvarije Srnec osvajaju medalje na raznim ocjenjivanjima to je ujedno priznanje i njima.

Kao i u svemu, ako nešto radiš s ljubavlju, voljom i strasti, dobri rezultati ne izostaju.

Proizvodnja se bazira na izvozu -Njemačka, Austrija, Italija, Francuska, Češka, Slovačka, Luksemburg, Australija, Novi Zeland, Slovenija, Srbija i Makedonija. To su klijenti koji traže i cijene njihov proizvod  i hrvatski hrast za svoja crna i bijela vina.

"Naravno da je želja i cilj da čim više domaćih vinara prepozna kvalitetu hrvatskog proizvoda. Međutim, iskustvo je pokazalo da proizvod više cijene van granica Hrvatske. Dokaz kvalitete je činjenica da vinari koji jednom kupe ovdje bačve ostaju naši vjerni kupci." - kaže nam Siniša Srnec.

Opće informacije:
BAČVARIJA SRNEC
vl. Siniša Srnec
J. Š. SLAVENSKOG 5
40305 NEDELIŠĆE
+385 (0)99 517 16 75