Četvrtak, 21 Studeni 2013

Zagreb i Ljubljana postaju regionalna središta organskih i biodinamičkih vina

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zagreb i Ljubljana postaju regionalna središta organskih i biodinamičkih vina

Zagreb i Ljubljana krajem će sljedećeg tjedna postati regionalnim središtima organskih i biodinamičkih vina. U subotu, 30 studenog, u Ljubljani i nedjelju, 1. prosinca, u Zagrebu, održat će se drugi Label Grand Karakterre festival koji će okupiti oko 70 vinara iz sedam europskih zemalja te ponajbolje svjetske proizvođače sakea i žestokih pića. U tom smislu, dva će grada po prvi put ugostiti neka od najvećih imena vinske scene u svijetu uopće te ujedno postati dosad najvećim susretom međunarodnih vinara u regiji uopće. U Zagrebu će se festival održati u Hotelu Westin, a u Ljubljani na Ljubljanskom Gradu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u restoranu Dubravkin Put, vinare na festivalu neće zastupati trgovci, distributeri ili predstavnici, već će oni izlagati osobno. Odreda je riječ o vrhunskim i uglednim vinskim kućama koje danas izlažu na organskim i biodinamičkim festivalima u Londonu, Parizu, New Yorku ili Tokiju. Oni u Zagreb i Ljubljanu dolaze iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Portugala, Slovenije i Japana.

{jb_greenbox}"Label Grand Karakterre se održava drugu godinu zaredom. Prve smo godine okupili 30 organskih i biodinamičkih vinara iz bliže okolice u Zagrebu. Na temelju izuzetno pozitivnih reakcija odlučili smo napraviti regionalnu poveznicu s Ljubljanom te se proširiti i na Sloveniju. Istodobno smo narasli više nego dvostruko, u broju vinara, zemalja iz kojih oni dolaze te samog izbora vina koji će predstaviti. Vjerujem da se Zagreb i Ljubljana na ovaj način pozicioniraju kao regionalna središta promocije organskih i biodinamičkih vina," izjavio je na konferenciji direktor festivala, Marko Kovač.{/jb_greenbox} {jb_redbox}Predstavljajući ljubljansko izdanje festivala, Primož Štajer je rekao kako je suradnja logičan slijed događaja u regiji u kojoj organska proizvodnja vina ima svoje značajne korijene. "Spajanjem Ljubljane i Zagreba napravit ćemo regionalno središte vina organske i biodinamičke proizvodnje te na taj način promovirati ove dvije zemlje u turističkom i gospodarskom smislu. Zajedničkim nastupom prema vinarima odajemo dojam ozbiljne regije kada je riječ o promociji i potpori ovog tipa vina" rekao je Štajer.{/jb_redbox}

Zajednička poveznica svim vinarima je organska ili biodinamička proizvodnja, što, pojednostavljeno rečeno, znači da u proizvodnji vina (bilo u vinogradu ili u podrumu) ne koriste umjetne kemijske preparate.

Samim time, ovi se vinari uvelike oslanjaju na zdrav i održiv uzgoj grožđa i njegovu obradu, što nerijetko zna biti opasnost po njegove količine, a time i količine vina. Zajedničko im je i predanost uzgoju i promociji autohtonih sorti grožđa te u pravilu obiteljsko upravljanje vinarijom.

Posjetitelji će biti u prilici kušati više od 200 vina te upoznati vinare. Restoran Dubravkin Put će u subotu, 30. studenog, organizirati veliku večeru svih vinara koja će okupiti više od stotinu uzvanika.

Vinari za ovu priliku dolaze iz udaljenijih krajeva Europe, kao što su portugalska vinska regija Douro, Sicilija, dolina Loire i Rone, ali i iz bližih vinorodnih regija, poput slovenskih Brda, Štajerske, Istre i Dalmacije.

{jb_yellowbox}Nastup na festivalu ograničen je posebno definiranim kriterijima. Svi vinari na festivalu ulaze u sljedeće kategorije:
- posjeduju organski ili sličan certifikat ili su u prijelaznoj fazi certifikacije
ne koriste kemikalije u vinogradu ili podrumu
koriste samo autohtone kvasce
uzgajaju sorte autohtone za svoju regiju
imaju tehnički ispravna vina
vinari su ujedno i vlasnici vinarija{/jb_yellowbox}

Organska i biodinamička vina sve su jače zastupljena na svjetskim vinskim kartama. Interes trgovaca i vinskih zaljubljenika je u porastu, a festivali ovog tipa organiziraju se u raznim dijelovima svijeta.