Nedjelja, 10 Studeni 2013

Zagrebačka vinska scena: SHERRY'S coffee&wine lab

Napisala:  ALAN MATUKA Photography
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Sherry i njen Šerif Sherry i njen Šerif

SHERRY'S coffee&wine lab, novi je, maleni, ali već vrlo popularan zagrebački wine bar pored Doma sportova koji je u samo 2 mjeseca poslovanja osvojio srca mnogih Zagrepčana, ali i vinara, enologa, blogera, pisaca, pjevača, glumaca i ranih eno-gastro lovera.

{jb_yellowbox}Bar vode Sherry i njen Šerif, odnosno Ivana Šeremet i Mario Šimunović, bez kojih ovaj bar bez obzira na ponudu vina i delicija i kreativno uređen prostor, nikad ne bi bio isti.
Kada su Ivana i Mario odlučili pokrenuti vlastiti business - povezali svoja iskustva, znanja i vještine i stvari koje ih oboje svakodnevno iskreno vesele i nisu morali dugo razmišljati o smjeru - coffee&wine bar priča, nametnula se sama po sebi.{/jb_yellowbox}

Uz činjenicu da su ovakvi barovi trend, potvrda da su na pravom putu, bila je kada je Ivani prijateljica u znak ohrabrenja, poslala link s TED-a, gdje poznati storyteller i profesor ekonomije s Univerziteta Waterlooo, Larry Smith tvrdi da se za uspješnu karijeru trebate držati onoga što uistinu volite i u čemu nalazite strast i zadovoljstvo. Ako se držite ovog vrlo jednostavnog pravila, mogućnost da nećete uspjeti pada na minimum.

Kako su razmišljali o koncepciji ponude u baru...

Kada je kava u pitanju, odlučili su se za talijansku Illy kavu koju i sami jako vole.

Kada je o vinu i hrani riječ, situacija je potpuno drugačija pa tako i oni kao i većina Hrvata, smatraju da bi Hrvatska trebala biti zemlja br.1 na vinskoj i gastronomskoj karti svijeta. Budući da je Zagreb ipak naša metropola, uz cca. 160 hrvatskih vinskih etiketa, u Sherry's ćete ipak pronaći i pokojeg stranca iz svih važnijih vinskih zemalja. Od ukupno 200-tinjak etiketa, čak 30 toče na čaše što je prava rijetkost u nas, a ono što bi posjetiteljima trebalo biti najprivlačnije su popularne cijene vina i činjenica da uz vino dobiju i pokoji gratis zalogajčić, odnosno „hrvatske tapase" kako ih je Ivanin iskusni tata Šeco nazvao. Uz vino ćete dakle od kuće uvijek dobiti nešto sitno za prigricnuti i to ono što taj čas gazdama padne pod ruku. Bila to šakica maslina, keksići od ružmarina, feta sira ili topla focciaca... budite sigurni da je pažljivo odabrano i jako ukusno.

Za one gladnije, u ponudi su sinjski pršut iz OPG-a Poljak, Matijević baranjski kuleni, Galović slanina i mesni namazi, te sirevi poznate paške sirane Gligora i malo manje poznate, ali izvrsne sirane Vesna Loborika iz Istre. Sherry i Šerif će i dalje tražiti i uvoditi u ponudu razna vina i delicije, a poseban im je gušt pronaći neotkrivene hrvatske „slatkiše" i pogurati njihovu popularnost kroz svoj bar...

Politiku cijena na vinima su iskrojili sa željom da bar zaista zaživi kao wine bar gdje će uživati raditi i okupljati istomišljenike, drage goste, prijatelje i familiju, odnosno da ne završi kao obična "birtija" gdje će se na kraju piti sve, samo ne vina. Zarada na svim vinima u Sherry's je jedinstvena i to vrlo simbolična, bilo da se radi o manje poznatom, ali izuzetnom Šemberu, popularnom Trapanu ili o jednoj Tomčevoj, odnosno Gravnerovoj amfori ili Tignanellu. Tako ćete kod Sherry i najmoćnije etikete piti po možda i najnižim cijenama u gradu.

sherry-ponuda

Ostatak ponude je kao i kod svih drugih kafića izvor zarade. Hrvatska je naime i dalje prvenstveno zemlja kavopija i pivopija i zbog toga u nas još ne postoji neovisan wine bar u punom smislu te riječi, odnosno bar poput onih u svijetu koji uslužuju isključivo vina i hranu. Takav potez bi u Hrvatskoj, smatraju ipak bio prehrabar idućih tko zna koliko godina.

Osim opisane ponude, ovdje će se redovito organizirati i događanja na temu vina i hrane, pa su tako već odrađena neka gostovanja, o čemu će vas Sherry detaljno izvještavati na nezaobilaznom Facebooku (facebook.com/sherryslab).

I zadnje, ali ne manje bitno, Sherry će povremeno svoj prostor ustupati mladim dizajnerima, ilustratorima i drugima umjetnicima, kao mjesto gdje se mogu pokazati, dokazati i predstaviti javnosti. U tom smislu je vizualni identitet i uređenje bara prepustila vrlo talentiranom interdisciplinarnom timu mladih ljudi s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu – Marini Stančev (vizualni identitet) i dvojcu Marija Ružić-Ivan Vukmanić (produkt dizjan). Nedavno su im se pridružili i kolege Andrija Mudnić i Luka Reicher te ilustrator Hrvoje Orlović koji je oslikao zidove bara. Sherry i Šerif i ovi divni mladi ljudi prepoznali su jedni druge i zajedno s guštom oblikovali i uredili bar u koji se vjerujte, isplati zaviriti.