Srijeda, 21 Rujan 2016

Uz bok najboljim svjetskim street food festivalima

Napisala:  Foto: Josip Belamarić i Jan Serdar
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Uz bok najboljim svjetskim street food festivalima

Završilo je drugo izdanje najukusnijeg filmskog festivala u regiji, Food Film Festivala Zagreb sponsored by Coca-Cola, koji se održao u najljepšem zagrebačkom parku, Zrinjevac.

Ovaj polako već tradicionalan projekt, omiljen brojnim Zagrepčanima, obogaćuje turističku i gastronomsku ponudu Zagreba u post-ljetnoj sezoni. Kroz zagrebački Central Park tako je tijekom deset dana festivala prošlo preko 150.000 posjetitelja koji su uživali u filmskom pikniku, odličnoj hrani, prekrasnim filmovima, zanimljivim kulinarskim I vinskim radionicama, glazbenom program u paviljonu i nezaboravnoj atmosferi.

g1uL.jpgg1uh.jpg

g1uy.jpgFilmove koji su se prikazivali pod zvijezdama, a u kojima hrana igra glavnu ulogu, poput Paklene kuhinje, Pogrešne dostave, Stranputice, A Good Year i drugih gledalo je oko 8.000 posjetitelja i to na dekicama koje su svakodnevno posuđivane iz Coca-Coline kućice.

Na kućicama najkreativnijih zagrebačkih restorana, bistroa i slastičarnica prodano je preko 10.000 filmskih menija, reciklirano je 50.000 platičnih bočica, dok je na 30-ak kulinarskih radionica podijeljeno preko 4.000 porcija hrane.

Ono što je posebno zanimljivo je da Food FIlm Festival Zagreb ima oko 2.000 check-inova na Facebooku te ukupno preko 2.000 fotografija snimljenih na lokaciji Food Film Festivala Zagreb ili podijeljenih uz hashtagove #fffz i #foodifilmfestivalzagreb na Instagramu uz predivne komentare što pokazuje kako su se posjetitelji zaista saživjeli s ovim festivalom i na njemu u potpunosti uživali.

Na kulinarskim radionicama i cooking showima kuhalo je skoro 40 chefova, od Marine Gaši iz restorana Marina u Novigradu, Christiana Misirače i gastronoma Rene Bakalovića uz Opg Noršić i degustaciju vina Josić, Ante Božikova Dupina iz Konobe Opat, Priske Thuring iz restorana Dubravkin put, Vesne Miletić iz restorana Tač, Zlatka Vukelića iz restorana Balon, Vjeke Bašića iz konobe Boba na Murteru, Igora Tomljenovića iz kultnog zagrebačkog bistroa Lari&Penati  do chefova ambasadora Coca-Cole Sandre Gašarić, Kotanya Matije Nikolića, Zeptera Petre Gerić, Podravke Zlatka Delića, Electroluxa Branka Ognjenovića, Daria Lide i Roberta Hromalića iz Akademije Majstor kuhar, Roberta Horvata iz Mesne industrije braće Pivac. Uz kulinarske održana je radionica ukrašavanja torti slastičarke Lade Osredečki te vinska radionice u suradnji s udrugom WOW i vinima Agris, koju je vodila poznata sommelierka Jelena Šimić Valentić.



g1uR.jpg

Dodatak ovom festivalu koji ga je pozicionirao kao zaista iznimno značajno gastro događanje u gradu su meeting pointi koji su u svojim restoranima nudili filmske menije po promotivnim cijenama. Radi se o nekim od najboljih domaćih restorana poput Bistroa Apetit, Balona, Tekke, Timea, Tača, Bulldoga,  ManO2, Atlante Bocca Maraia, OXBO Urban bara i Grilla, Fellini Pag trattorie, Dežman bara, Cheese bara, The Pizza House "Chateau", Kremenko Grilla i La Štruka koji su se na ovaj način pridružili sudionicima festivala i gastro kućicama Lari i Penati, Binimoto, Cukeraj, Amelie, Torte i to, Pod Zidom, Dobra vina, Bistro 75, Wurst bar Harmica, Wok by Matija, Brko i Brko, Plac, The Hole in one pub, Pitija, Vinoteka Bornstein, Vinolicious, A Most unusual gin garden, Kofer, Fantasy Food, Puffertjes, San Servolo, Bakina tajna, Lokum, Hrvatske divote, Rakijarnica, Kotany, Žitoproizvod i  Zepter.

g1JD.jpg

Energija koja je pratila ovaj najveći zagrebački gastro festival zaista je nevjerojatna što potvrđuju i turisti iz svih krajeva svijeta koji ovaj festival uspoređuju s najboljim street food festivalima u Londonu, Beču i gradovima diljem svijeta. Žao nam je što je ovih deset dana festivala i prelijepog druženja tako brzo prošlo jer su mnogi komentirali da grad Zagreb zaslužuje takav urbani festival u najljepšem zagrebačkom parku tijekom cijele godine, a mi se već sada radujemo novom slijedeće godine!"- poručuju organizatori festivala.