U rujnu 2014. godine u preloškom hotelu Panorama, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. i tvrtke DG-Sport, održan je prvi Panorama pizza kup. Između deset ponajboljih hrvatskih pizzeria, pobijedila je zagrebačka O'Hara.
Upravo tamo smo organizirali prvo u nizu druženja na koje smo pozvali neke od eminentnih novinara hrvatske enogastro scene. Takvih druženja biti će još, a svaki puta u drugoj pizzeriji.
Tom prilikom najavili smo i sljedeće aktivnosti:
Hrvatska na europskom i svjetskom prvenstvu
Dejan Plišo, pizza majstor koji je na prvom Panorama pizza kupu odnio pobjedu za O'Haru, u prosincu ove godine sudjelovat će na europskom prvenstvu pizza u Padovi, a u travnju 2015. godine predstavljat će Hrvatsku i na svjetskom prvenstvu u Parmi. S njima u Italiju putuju i stručni suradnici Panorama pizza kupa, Loreena Meda i Rene Bakalović.
Panorama pizza kup i festival pizze
Najavljen je i Panorama pizza kup za sljedeću godinu. Održat će se nekoliko županijskih natjecanja, a finale će uslijediti 26. i 27. rujna 2015., u sklopu prvog hrvatskog festivala pizze. Na festivalu očekujemo izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije... koji će prezentirati svoje proizvode, od krušnih i drugih peći do najsitnijih alata i namirnica koji su potrebni za izradu pizze.
Prezentacija
Uslijedila je prezentacija koju je započeo Marin Vanjak, vlasnik pizzerije O'Hara, kratkim predavanjem na temu: Kvaliteta pizze ovisi o kvaliteti namirnice.
Treba istaknuti da u pizzeriji oni koriste isključivo vrhunske namirnice, kao što su ekstradjevičanska maslinova ulja, Calamata masline, mozzarella di bufala iz okolice Napulja, hrvatsku eko rajčicu, surađuju s tvrtkom Volim ljuto, a trenutno isprobavaju nekoliko specijalnih vrsta brašna koje su uvezli iz Italije. Dakle, svaka namirnica mora biti vrhunska što u konačnici daje odličan rezultat.
Gourmet menu
Kako želja organizatora Panorama pizza kupa nije samo održavanje natjecanja i festivala, nego da kroz edukaciju pizza majstora (pizzaiola), vlasnika pizzeria i konzumenata naprave od pizze odličnu deliciju koja je dostupna većini građana, osmišljen je gourmet menu - degustacija pizza u sljedovima.
O čemu se radi?
Primjerice, četveročlana ekipa odluči se za takav menu, odabire nekoliko pizza po svojem izboru, koje se tada rangiraju po svojoj jačini i složenosti okusa te na stol dolaze jedna po jedna i režu se na četvrtine. Uz svaku pizzu posluži im se određeno pivo ili vino koji su sastavni dio ovog menua.
Na taj je način u pizzerije „spušten" dašak hedonizma.
Svakako želimo istaknuti da će stručna ekipa G.E.T.-a biti na usluzi svim zainteresiranim pizzerijama da kroz radionice i tečajeve usavrše svoje znanje i ponudu te izgrade takav menu.
Ovom prilikom, kao primjer, Domagoj Jakopović Ribafish sljubljio je 4 pizze s odgovarajućim pivima, što je logično s obzirom da O'Hara u svojoj ponudi ima oko 70 vrsta piva. Menu je bio sljedeći:
- Sei formaggio (6 vrsta sira)
- Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, mozzarela, gorgonzola, grana padana
- Pivo: Weihenstephaner Vitus, Njemačka, 7,7%. Najbolje jako pšenično pivo u protekloj godini, snaga zamotana u svilenu rukavicu, slatko, gusto, predivno pivo. The weizen!
- Masnoća iz šest vrsta kvalitetnih sireva bi se mogla sjajno dopunjavati sa slatkoćom i gustoćom jakog i moćnog „Pšenislava".
- Filetti
- Sastojci: rajčica, mozzarela, češnjak, kapare, cherry rajčica
- Pivo: Nova runda American Pale Ale, Hrvatska. Prva Hrvatska craft pivovara i prvo craft pivo, rade ga Daruvarčani, kuhaju u Varaždinu, a prodaju u Zagrebu. Fino hmeljno, gorkasto, pustiti da se zagrije i otpusti arome.
- Ova pizza je pobijedila na prvom Panorama pizza kupu. Uz najbolju hrvatsku pizzu, probali smo spojiti i prvo hrvatsko craft pivo. Slanoća i kiselina mediteranskih sastojaka trebali bi fino pasati uz voćkaste hmeljeve ove APA-e.
- Pizza O'69
- Sastojci: rajčica, mozzarela, julienne beefsteak, grana padana, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bosiljak
- Pivo: Gulden Draak The Brewmasters Edition, svijetli ale, Belgija. Poznato belgijsko pivo visokog stupnja alkohola (10,5%), odležalo u bačvama viskija koje mu daju specijalnu aromu.
- Biftek traži jako pivo, a ovo s aromom viskija dodatno naglašava njegovu punoću.
- O'Vo je ljuto ko vrag
- Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, pik kuhana šunka, domaća panceta, ljuti feferoni
- Pivo: Maxlrainer Schloss Trunk, Njemačka, 5,3%. Fantastičan, jednostavan i excelast njemački lager (Zwickl), savršen za uz ljuta, jaka i slana jela, jednostavan i osvježavajuć kako to samo Nijemac može biti. Nagrađivan u konkurenciji manjih pivovara.
- Spojili smo ga s ljutom pizzom, jer nam uz nešto toliko vruće jednostavno treba nešto svježe i lagano kako bismo sve doveli u ravnotežu.
Detalje o svim ovim aktivnostima zainteresirani će moći pratiti, osim kroz medije, za sada na facebook stranici, a uskoro i na web stranici Panorama pizza kupa