Radionica izrade samoborskih slastica „Samoborski slatki nokturno“ održana je u srijedu, 1. listopada u Slastičarni Monika u Samoboru. U njoj je sudjelovalo 12 samoborskih slastičara: restoran „Kod špilje“, hotel Lavica, Krčma Gabreku 1929., Kavana Livadić, Franja catering te slastičarnice i pekarnice Saramassi, Re-Ni, Zemljič i Slatka šumica.
Oni su pod vodstvom mlade kuharske i slastičarske snage restorana hotela The Westin Zagreb, ujedno i pobjednika ovogodišnje 10. „Zlatne jabuke“ u Vinkovcima, Dine Bebića, pripremili „Marija tortu“, samoborsku slasticu nazvanu po Mariji pl. Hotković, a prema starinskom receptu iz „Kuharice bake Ivke“ Milana Žegarca Peharnika. Naime, Mariji Hotković hrvatski je skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, Ferdo Livadić, posvetio Nocturno u fis-molu 1822. godine, a koji pripada među najranijim primjerima nokturna u klavirskoj literaturi.
Radionica “Samoborski slatki nokturno” nastavak je projekta započetog 2013. godine izdavanjem gastro vodiča “Svi gurmanski putovi vode u Samobor”, “Male samoborske kuharice” u kojoj je objedinjena tradicionalna kuhinja s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, te radionice “Samoborski chef” u kojoj su sudjelovali samoborski ugostitelji.
Cilj revitaliziranja starih receptura je stvaranje novog proizvoda, te povezivanje gastronomije, glazbe i turističke ponude.