Petak, 16 Svibanj 2014

Rudolph van Veen održao prvu kulinarsku radionicu u Zagrebu (+ recepti)

Napisala: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Barbara Kolar, Tomislav Nikšić i Rudolph van Veen Barbara Kolar, Tomislav Nikšić i Rudolph van Veen

Kulinarska zvijezda Rudolph van Veen došao je po prvi puta u Hrvatsku, na veliko zadovoljstvo njegovih obožavatelja. Zahvaljujući generalnom pokrovitelju Zvijezdi, Rudolph je održao svoj prvi kulinarski show u hotelu Double Tree by Hilton, točnije u Oxbo Urban Bar & Grillu.

Simpatičan Rudolph odlučio je okupljenima pripremiti jednu neobičnu, ali vrlo ukusnu salatu s jagodama, rajčicama, kozicama i nezaobilaznim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Uz ovu eklektičnu salatu, Rudolph je demonstrirao i kako napraviti piletinu začinjenu pivom, što je sve zajedno oduševilo sve prisutne.

Rudolph je tijekom kulinarskog showa imao pomoć poznatog hrvatskog chefa, ujedno i Executive chefa Oxbo Urban Bar & Grilla Tomislava Nikšića koji je s veseljem ugostio svog nizozemskog kolegu te mu pomogao u pripremi ovih kreativnih jela. Kako ništa ne može proći bez ženske ruke u kuhinji, dvojici vrsnih chefova pridružila se i voditeljica Barbara Kolar, ujedno i velika ljubiteljica Rudolpha van Veena, koja je bila vrlo zainteresirana za kuharske savjete te je priznala:

{jb_comment}Iako nemam mnogo vremena za kuhanje, kad god uhvatim priliku rado se upuštam u pripremu Rudolphovih recepata jer su jednostavni, a opet neodoljivi. Kad sam čula da dolazi u Zagreb, oduševila me pomisao da ću imati priliku upoznati ga i osobno.{/jb_comment}

Iako je riječ o Rudolphovom prvom dolasku u Hrvatsku, već je imao prilike kušati i neke lokalne specijalitete poput zagorskih štrukli te je iskreno priznao:

{jb_comment}Jedna od mojih ljubavi su zasigurno kolači te me po tome ljudi najviše prepoznaju, upravo zahvaljujući emisiji Rudolphova pekarnica na 24Kitchen TV-u, no istovremeno veliki sam ljubitelj slanih jela. Uvijek me veseli doći u novu zemlju te istražiti okuse i mirise tradicionalnih jela, stoga moram priznati kako su me zagorski štrukli koje sam probao uistinu oborili s nogu. Najviše od svega veselim se velikom kulinarskom događanju u City Centeru one West u kojem ću probati recepte kandidata koji su se prijavili kako bi me impresionirali.{/jb_comment}

Svi koji prate kanal 24KITCHEN znaju da gledajući imaju priliku i naučiti nove savjete i recepte pa tako i u ovoj situaciji donosimo recepte za ova dva jela:

 

{tab=Salata s jagodama i kozicama}

Rudolph van Veen: Salata od kozica i jagodaPotrebna oprema:

  • 1 mali nož
  • 1 kuharski nož
  • 1 velika zdjela 
  • 1 daska za rezanje

Sastojci i potrebne količine za 10 osoba:

  • 1 crveni luk
  • 50 ml octa od maline
  • 1 žlica francuskog senfa
  • 1 žlica meda
  • 200 ml Zvijezda ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Mlinci za papar i sol
  • 500 g velikih ili malih rajčica
  • 500 g svježih jagoda
  • 500 g očišćenih kozica
  • 1 svežanj bosiljka
  • dovoljna količina listova zelene salate
  • Svježi kruh

Priprema:

Dressing

  • Prvo pripremiti dressing za salatu
  • Sitno nasjeckati luk
  • Pomiješati ocat od malina, senf, med, luk, sol i papar
  • Dodati Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje te sve pomiješati
  • Narezati rajčice na male komade, ukloniti peteljke od jagoda i razrezati ih na polovice
  • Narezati kozice po dužini na dva dijela
  • Pomiješati rajčice i kozice s dressingom 

Salata

  • Narezati bosiljak
  • Oprati listove salate i raspoloviti ih
  • Pomiješati bosiljak, listove salate i dressing
  • Staviti zdjelu u hladnjak i servirati sa svježom toplom šnitom kruha

 

{tab=Pivska piletina}

Rudolph van Veen: Pivska piletinaPotrebna oprema: 

  • 1 daska za rezanje
  • 1 pećnica zagrijana na 180 stupnjeva C0
  • 1 vatrostalna posuda
  • 2 kuharska noža
  • kuhinjski konac

Sastojci:

  • 1 pile
  • 1 žlica kajenskih začina
  • Sol I papar
  • 1 limenka piva
  • 500 g krumpira
  • 200 g gljiva
  • 1 zelena paprika
  • 4 zrele rajčice
  • 1 luk
  • Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 limun

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva C0
  • Začiniti piletinu s kajenskim začinima
  • Otvoriti limenku piva i otpiti trećinu
  • Napuniti piletinu s limenkom piva
  • Položiti pile na krumpir i povrće
  • Peći između 50 do 60 minuta