Utorak, 23 Srpanj 2013

Recepti: ljetne salate

Napisala: 
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Recepti: ljetne salate

Ljetne salate - hranjiv ručak koji tijelo opskrbljuje potrebnim nutrijentima

{jb_info}U ljetnim mjesecima  ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći raznolike namirnice koje će udovoljiti našoj potrebi za vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima, tim više što pojačanim znojenjem gubimo mnogo navedenih sastojaka. Raznovrsne, svježe pripremljene salate mogu biti odličan izbor ljetnog ručka ili večere.{/jb_info}

To svakako cijene zemlje koje prema neslužbenim podacima FAOSTAT-a zauzimaju sam vrh u potrošnji salate. Tako je najviša mjesečna potrošnja salate od 11 kg po glavi stanovnika zabilježena u SAD-u, zatim u Francuskoj sa 7 kg, Italiji s 5 kg te Nizozemskoj s 3 kg.  EKOZONA, prva hrvatska ekološka robna marka, podsjeća na važnost uravnotežene prehrane tijekom ljetnih mjeseci te donosi savjete za pripremu nutritivno bogatih  ljetnih salata.

 

Kombinirajte, začinite i dodajte
– iskoristite nutritivni potencijal namirnice na vrhuncu sezone

Salata pripremljena od sirovih sastojaka ili kraćom termičkom obradom sačuvat će više nutritivnih sastojaka, a obogaćena orašidima, sezonskim povrćem i maslinovim uljem dodatno će pomoći tijelu da bolje apsorbira zaštitne fitokemikalije poput likopena iz rajčice ili luteina iz tamnozelenog povrća. Potvrđuje to i nedavna studija sa Sveučilišta Ohio koja je potvrdila uspješniju razgradnju fitokemikalija kada se salata s mrkvom, špinatom i zelenim lisnatim povrćem začini s pola žlice avokada ili badema. Za pojačan nutritivni stimulans salatu možemo začiniti organskim lanenim uljem i lanenim sjemenkama.

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na  obilje voća i povrća koje je tijekom ljetnih mjeseci dostupnije.

{jb_comment}Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege te prvo ime prirodne prehrane u Hrvata savjetuje: "Namirnice koje će organizmu osigurati dovoljno nutritivnih sastojaka su žitarice, mahunarke te voće i povrće bogato vitaminima i mineralima. Sve spomenute namirnice možemo povezati u jednom obroku pripremom jednostavne i ukusne salate." Boban Pejić dodala je kako su u ljetnu  prehranu svakako dobrodošla i hladno prešana ulja koja su uvijek pri samom vrhu piramide zdrave prehrane te naglasila: "Za dodatan gastronomski doživljaj cjelovitog obroka, salatu možete obogatiti tofuom, seitanom ili temephom."{/jb_comment}

Ne bi trebalo zaboraviti niti na neophodnu hidrataciju tijekom ljetnih mjeseci. Količina potrebne vode ovisi o dobu, kilaži i visini te naravno količini tekućine koja se unosi kroz druge izvore u organizmu.  S obzirom da znojenjem pojačano gubimo minerale, kalij i magnezij, dobro je znati u kojim ih namirnicama možemo pronaći i tako nadoknaditi. Kalij ćemo pronaći u krušci, jabuci, banani te kupusu i cvjetači, dok se magnezij nalazi u sojinim i suncokretovim sjemenkama, bademima, mahunarkama i žitaricama.

{jb_purplebox}Imajući na umu potrebe organizma tijekom ljetnih mjeseci EKOZONA je pripremila 3 recepta za ljetne salate koje se spravljaju brzo, a tijelo opskrbljuju energijom i hranjivim tvarima:{/jb_purplebox}

{tab=Mediteran u salati}

Mediteran u salati

  •  300g zelenih mahuna
  •  1 i ½ šalica kuhanog slanutka EKOZONA
  •  1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
  •  300g seitana narezanog na kockice
  •  Prstohvat soli
  •  ½ vezice vlasca
  •  Ulje
  •  Brašno EKOZONA tip 850
  •  2 žlice maslinovog ulja EKOZONA
  •  1 žlica rižinog octa EKOZONA
  •  1 žlica tamarija  EKOZONA

Postupak:

Narežite seitan na kockice i uvaljajte u brašno pa popržite na suncokretovom ulju.

Izvadite na papirnatu salvetu da se ulje ocijedi.

U loncu zagrijte vodu 3-4 cm visine, posolite prstohvatom soli i zakuhajte.

Očistite mahune, operite ih pa prerežite na pola ili na trećine. Stavite ih u proključalu vodu pa kuhajte 5-7 minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave.

Procijedite mahune i ostavite da se ohlade.

Narežite luk i samo uronite u kipuću vodu pa izvadite da se ohladi.

Na sitno nasjeckajte vlasac.

Pomiješajte slanutak, ohlađene mahune, luk, seitan i vlasac.

U šalici pomiješajte i zamutite rižin ocat, tamari, maslinovo ulje pa se prelijete preko salate.

{tab=Brza salata od quinoe}

Brza salata od quinoe

  •  1 šalica quinoe
  •  2,5 šalice vode
  •  sol
  •  2 žlice jabučni ocat
  •  4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  •  2 nasjeckana češnja češnjaka
  •  220 g nasjeckanog dimljenog tofua*
  •  300 g ekološkog kukuruza u zrnu
  •  1 šalica nasjeckanih chery rajčica
  •  1 šalica nasjeckanog krastavca
  •  1/2 šalice svježeg peršina
  •  desetak listova bosiljka

Postupak:

U vodu potopiti  quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prostohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok quinoa ne upije svu vodu.

Usitnite dimljeni tofu, chery rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa kojeg ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno dodatno posolite, dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom.

*umjesto dimljenog tofua možete koristiti i dimljeni sir ili omiljeno pikantno suho meso

 

 {tab=Kus-kus salata}

Kus Kus salata

  •  2 šalice kus-kusa EKOZONA
  •  2 šalice vode
  •  2 manje tikvice
  •  1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha EKOZONA
  •  2 manja krastavca
  •  4 listića svježeg bosiljka

Umak

  •  2 žlice limunovog soka
  •  2 žličice senfa
  •  1 mali režanj češnjaka
  •  1 žlica maslinovog ulja
  •  3 žlice prženih sjemenki suncokreta
  •  8 žlica vode

Postupak:

Zagrijte vodu s prstohvatom soli.

Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece.

Prokuhajte ih u vodi 3-4 minute i ostavite da se hlade.

Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te ostavite da odstoji samo pet minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice.

Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak.

Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.