Možda čak i na svijetu, vrlo vjerojatno u Europi, a definitivno u Hrvatskoj, najteža deep dish pizza napravljena je i poslužena na otvaranju nove lokacije pizzerije Chello, u Zagorskoj ulici broj 18, u Zagrebu, 7.9.2016. godine.
Što je Chicago style?
Chicago style deep dish pizza stvorena je u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine, a otad taj naziv podrazumijeva posebnu vrstu pizze koja se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom, a upravo zbog toga joj najveći gurmani teško mogu odoljeti.
Ideja da se upizzeriji Chello radi Chicago style pizza došla je kao i većina dobrih stvari - slučajno. Naime, Michael Yuknis, susjed Amerikanac, koji se vjenčao s Hrvaticom i ostao ovdje, poželio se pizze kakvu je jeo u Chicagu.
U ponudi pizzerije Chello nalazi se više deep dish pizza i deep dish double decker, koji je jača izvedenica „običnog” deep disha, a svaku pizzu Darijan i Glorija Katalinić pomno prilagođavaju domaćem tržištu.
Najteža deep dish pizza
Prvo je izvagana prazna tava za pizzu, da bi kasnije mogli izračunati točnu masu gotove pizze. = 2.225 g (2,225 kg)
Ova pizza se radi u dva sloja.
Prvo se tijesto razvuče tako da prelazi rubove tave.
Na razvučeno tijesto stavi se sir, a na njega šunka, šampinjoni i paprika.
Zatim dolazi na red drugi sloj tijesta, koji se što tanje razvuče preko sastojaka.
Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarola se bez stiskanja.
U gornjem sloju tijesta izbuše se rupice, a potom se prelije s umakom od rajčice.
Tijekom pečenja polovica stavljenog umaka od rajčice proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze.
Tada se pizzu izvadi iz pećnice te dodajte drugi sloj nadjeva - sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir.
Zatim se pizza ponovno zapeče.
Nakon što je pizza gotova, ostavi se malo da odstoji kako bi se svi sastojci bolje povezali.
Prije posluživanja, ovu smo pizzu izvagali. Gotova pizza je, zajedno s tavom, težila 9.475 g. Prazna tava je imala 2.225 g.
9.475 g - 2.225 g = 7.250 g
Dakle, masa ove deep dish pizze bila je 7.250 g, to jest, 7,25 kg.
Na kraju, pizzu je trebalo i pojesti...
Bilo je dovoljno za nas 15 - 20 bila je vrlo ukusna.
U pizzeriji Chello u ponudi su, osim "običnih" pizza, deep dish pizze od oko 1,7 kg, a krajem godine će biti i onih oko 4,5 kg.
Dobar tek!