Autori: Glorija i Darijan Katalinić
Recept za Chicago Style pizzu je individualan; svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove doista posebne pizze.
Baš tako i pizza majstor Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello, koji se prvi u Hrvatskoj odvažio ljubiteljima pizze ponuditi ovu vrstu, ima vlastiti, originalni recept za Chello Chicago Style pizzu, koji je osmislio zajedno sa suprugom Glorijom, a ovoga puta otkrivaju varijantu recepta za jednostavnu pripremu Chicago style pizze kod kuće.
Kako napominju, recept je prilagođen za pripremu kod kuće, u običnom četvrtastom limu za pečenje, a količina je dovoljna za četiri osobe.
Sastojci
- Maslinovo ili suncokretovo ulje za premazivanje lima za pečenje
Prvi sloj:
- 60 + 20 dag tijesta za pizzu
- 60-70 dag sira
- 20 dag šunke
- 25 dag šampinjona
- 1 svježa paprika, narezana na kockice
- 5-6 cherry rajčica, narezane na ploškice
- 4 dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice
Drugi sloj:
- 15 dag sira
- 10 dag šunke
- 5 dag vratine
- 5 dag kulena
- 5 dag dimljenog sira
Priprema
- Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili ga kupiti u pekari ili pizzeriji.
- Maslinovim uljem premažite lim za pečenje, uključujući i rubove. Zatim 60 dag tijesta razvucite tako da prelazi rubove lima za pečenje.
- Na razvučeno tijesto stavite sir, a na njega šunku, šampinjone te narezanu papriku i cherry rajčice.
- Zatim uzmite 20 dag tijesta te ga što tanje razvucite preko sastojaka. Tijesto koje prelazi rubove lima lagano zarolajte bez stiskanja.
- Zagrijte pećnicu na 220-250 stupnjeva, a pizzu prije pečenja lagano izbušite oštricom noža. Rupice neka budu udaljene otprilike jedan centimetar; nakon toga preko tijesta prelijte četiri dcl začinjenog pelata ili koncentrata rajčice. Pelate ili koncentrat rajčice možete začiniti s malo soli, papra, peršinom, šećerom te češnjakom i začinima po izboru.
- Nakon toga, pizzu pecite 25 - 35 minuta. Tijekom pečenja polovica stavljenog umaka od rajčice treba proći kroz rupice u tijestu, što će osigurati sočnost pizze.
- Kada se polovica umaka od rajčice upije, pizzu izvadite iz pećnice te dodajte sir, šunku, vratinu, kulen te na sam vrh dimljeni sir.
- Zatim pizzu ponovno zapecite na pet do 10 minuta na 220-250 stupnjeva.
- Nakon što je pizza gotova, ostavite je da odstoji pet minuta te nakon toga poslužite.