Subota, 26 Studeni 2016

Bijeli grozd 2016

Napisala:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 5 - 10 minutes)
Bijeli grozd 2016

U sklopu 11. Zagreb VINOcoma, festivala vina i kulinarstva u hotelu Esplanade, održana je dodjela ovogodišnje nagrade Bijeli grozd.

Bijeli grozd je nagrada za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T. koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.

Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.

Ove godine, za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je 515 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje. Novost ove godine su diplome vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj. Za podršku pri dodjeli zahvaljujemo: g. Ivanu Dropuljiću, organizatoru VINOcom festivala na prilici, Belju na ukusnim platama s baranjskim kulenom, vinarijama Deklić, Kos i Iločkim podrumima na vinima te svim gostima i medijima na podršci.

Dobitnici priznanja su:

Bregovita Hrvatska

1) Vuglec breg, Škarićevo

2) Šember, Donji Pavlovčani

3) Željko Kos, Hrnjanec

Dalmacija

1) Bibich, Plastovo

2) Miloš, Ponikve

3) Korta Katarina, Orebić

Istra i Kvarner

1) Kozlović, Momjan

2) Kabola, Momjan

3) Trapan, Šišan

Slavonija i Podunavlje

1) Iločki podrumi, Ilok

2) Josić, Zmajevac

3) Belje, Kneževi vinogradi

 

Najbolji u Hrvatskoj:

1) Kozlović, Momjan

2) Iločki podrumi, Ilok

3) Kabola, Momjan

 

Najbolji u Sloveniji: Ščurek, Plešivo, Dobrovo v Brdih

Najbolji u Bosni i Hercegovini: Nuić, Crnopod, Ljubuški

Najbolji u Srbiji: Zvonko Bogdan, Palić, Subotica

Dobar Start 

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu. 

Priznanje Dobar Start za 2016. godinu dobila je vinarija Deklić iz mjesta Ferenci (Vižinada, Istra).

Posebna priznanja

Franjo Francem, posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture - Franjo Francem jedan je od osnivača i dosadašnji dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, inicirao je i osnovao Hrvatsko društvo enologa čiji je bio dugogodišnji predsjednik. Pokretač je Akademije vina te je svojim radom, posebno edukacijskim radionicama, pomogao "odgojiti" mnogobrojne ljubiteljima vina.

Tvrtka Dobra vina, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture - Dobra vina postavila su neke nove standarde kada su u pitanju degustacijske večere, kroz koje su mnogi naši vinoljupci imali priliku probati iznimno široku paletu vina, ali isto tako neka doista posebna sljubljivanja s hranom. Svaka njihova degustacija je i doživljaj i edukacija.

Vinske Brbončice, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture - Vinske Brbončice  su udruga iz Maribora koja već desetak  godina neumorno radi predstavljanja eno-gastronomije široj publici i ono što je jako bitno - vrlo često su njihova događaji međunarodnog karaktera i naravno, velika su podrška hrvatskim vinarima.

OPG Kolar, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju eno-gastro turizma u svojoj regiji. Ovo se priznanje odnosi prvenstveno na inovativnost obitelji Kolar, koja je uočivši potrebu za smještajem ljubitelja kampiranja, odlučila napraviti mali kamp u svojoj Suzi baranjskoj, a od takvog njihovog poteza korist imaju svi turistički objekti u okolini.

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Dodjela diploma vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji korak je prema širenju Bijelog grozda u te države, čime se ciljevi projekta počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

Galeriju fotografija s dodjele pogledajte na ovom linku: Galerija


Popis najboljih vinarija - po regijama i nacionalna lista

Popis najboljih vinarija
- Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija