Srijeda, 14 Siječanj 2015

Rene Bakalović: Na ledenoj ekspediciji

Napisao: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Rene Bakalović: Na ledenoj ekspediciji

 

Sledio sam se kad sam čuo! Desetci ledenih iznenađenja! Kada sam ih kušao zaprepaštenje je bilo još veće....

No vratimo se na početak i uvod. Sladoledi su scena na kojoj Hrvati još uvijek preferiraju tradicionalni pristup. Uživaju u njima ljeti, a čak i mali proizvođači najvećim dijelom koriste instant praške i unificirane arome. Talijanska izvorišta uživanja u pravom sladoledu još uvijek su nam tako blizu, a tako daleko. Gelateria Artigiana , prava obiteljska sladoledarnica nešto je zbog čega domaći sladoledoljupci moraju hodočastiti u Italiju. Ili u Samobor, odnedavno. I kod nas se dogodila ta nevjerojatna jedinstvena ljubav, l'amore per il gelato. Medenko se zove to svetište ledenih užitaka, smješteno je na rubu glavnog samoborskog trga, lijepo, slikovito uz žubor potoka. Hodočasnici se prvo odlaze nakloniti obitelji Filipec i njihovom Bermetu, kako Bog Dionizije zapovijeda! Filipeci su na drugom kraju istog trga, sve je na par koraka, baš po mjeri Samobora. No čak će i poštovatelji bermeta u toj izvornoj kući bermeta biti iznenađeni prezentacijom. Toni Filipec znalcima će pripremiti malu vertikalu bermeta, izvući boce iz prašnjave arhivske građe kako bi iskusili nešto vrlo osobito: čudesne mijene kroz koje bermet prolazi dužim odležavanjem. U finalu poslastica, praline od bermeta, a prije njih delicija zbog koje same se isplatiti zaputiti u Samobor: izvrsna kvasina Filipec, obiteljskom imenu na ponos.

Praline Filipec su primjeren uvod za Medenka. Sladoled od bermeta samo je jedan u nizu briljantnih originalnih ledenih kreacija. Uz njih torte i kolači na istoj razini. I još jedna dobra dosjetka domaćina i organizatora ledene ekspedicije: uz sladolede te razine pjenušac, stopostotna kraljevina, Kraljica vinske kuće Puhelek - Purek, prava prigorska fešta. No sve pojedinosti možda i ne treba podrobno opisivati. Nisu ograničene samo na lokalne atrakcije. U ledenu su reviju uveli, samo da podgrijemo znatiželju, i zrnca cvijeta soli i kapljice maslinovog ulja...

Ukratko Samobor, uspavana ljepotica, opet se budi, atributi te ljepote sve su privlačniji. Uz stare vrijednosti stasaju nove kojima vrijednost nadilazi ne samo granice Samobora nego i one nacionalne.