Srijeda, 27 Srpanj 2022

IN VINO VERITAS- mini vinski festival u Puntu

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
IN VINO VERITAS- mini vinski festival u Puntu

Tijekom vikenda od 15. do 17. 7. u Puntu, na otoku Krku održan je mini vinski Festival „In vino veritas“ kojeg su organizatori nazvali vikendom za uživanje.  Na zlatni otok Krk stigli su vinari (i vina) iz Baranje, Erduta i Iloka – pod egidom „pobratimljeni u vinu“.

In vino veritas točenje, Endre, SanjaIdeja festivala „IN VINO VERITAS“ je jačanja prijateljskih i poslovnih odnosa vinara s područja  Baranje, Erduta i Iloka, s naglaskom na pobratimljene općine Punat i Tovarnik -  i poslovnih subjekata, tj. restorana i hotela s područja otoka Krka. U svom prvom izdanju, „IN VINO VERITAS“ spojio je „zelenu“ i „plavu“ Hrvatske, a ujedno bio dobrodošla prilika da se i domaćini, ali i gosti, upoznaju s bogatstvom vinske ponude Hrvatske, kao i da se zabave.Također, organizatori, TZ Općine Punat na čelu s Brankom Karabaićem, i suorganizatorica, novinarka i vinska promotorica Sanja Muzaferija, željeli su vinarima omogućiti i kratki predah od vinograda – na moru. Jasno, uz poslovne prilike za promociju i prodaju.

Koncept Festivala „IN VINO VERITAS“ rođen je još 2019., ali se iz već poznatih razloga do sada nije održao, pa se ovogodišnje prvo izdanje očekivalo s nestrpljenjem.  Svečano otvorenje u petak, 15.7., na središnjem gradskom trgu popratila je limena glazba i nastup Prvih riječkih mažoretkinja, a nakon pozdravnih govora organizatora, načelnika Daniela Strčića i gosta, načelnika Općine Tovarnik Anđelka Dobročinca, krenulo je fino vino.

In vino veritas otvorenje

Pila su se vina manjih, obiteljskih vinarija, njih 6: Vinarija Agris, Vinarija Kovats, Vina Papak, Vina Pinkert, Vina Siber i Vina/Podrum Szabo.

Kasnije su lijepim nastupom okupljene zabavljali Antonio Krištofić i Mateo Žmak. Veseli su bili gosti, ali i vinari koji su Festival jednoglasno proglasili uspješnim.  A sažeto je događanje prokomentirala Jadranka Lešić iz vinarije Agris: - Lijepo nam je bilo. Super vrijeme, odlična organizacija, radionice, degustacije i domaćini.

U subotu, drugog dana Festivala, Endre Kubik iz vinarije Pinkert, održao je edukativnu interaktivnu radionicu „Vinski terroir Baranje“ uz kušanje ponajboljih vina koja ova regija nudi a odabrao je, uz svoje vino, još i vina vinarije Kovats i Szabo.

In vino veritas Vinski terroir Baranje

Iste večeri su u obližnjem restoranu BOCOON, vinari svoja vina predstavili i na poslovnoj, ali i svečanoj večeri s tri slijeda na kojoj su uz vođenu degustaciju i uparivanje s hranom, njihova vina upoznali lokalni restorateri, mediji i uzvanici. Večeri se pridružio i Domagoj Jakopović Ribafish, koji je zadnju etapu svog trogodišnjeg projekta „Rok Otok“ pripremao otplivati upravo ovdje u Puntu, nekoliko dana kasnije, 26.srpnja.

Uz glazbeni program na Trgu, gdje su glavnu ulogu imali Antonella Doko uz pratnju Vladimira Babina te nakon njih sudionici „The Voicea“ Eni Jurišić i Vjeko Ključarić s bendom, subota je završila veselo, razdragano i relaksirano, a u nedjelju su se nakon kraćeg točenja i srdačnih oproštajnih pozdrava vinari otputili na plažu – pa kući.

In vino veritas the Voice

Baš kako je i zamišljeno, otišli su zadovoljni i ispunjeni novim dojmovima, a stvorena su i nova prijateljstva i poslovni dogovori. U Puntu najavljuju da će se i dogodine ovdje, u okviru 2.festivala  „IN VINO VERITAS“ družiti uz najbolja vina iz jedne hrvatske regije.