Utorak, 15 Lipanj 2021

Istarski vinari očekuju dobru sezonu

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Danilo Dragosavac Danilo Dragosavac

Na svečanosti u Poreču izraženo je veliko zadovoljstvo prošlogodišnjom berbom i najavljena dobra turistička sezona. Odličan je to uvod u 27. Vinistru koja se od 18. do 20. lipnja održava u Poreču na otvorenom

 „Berba 2020. u Istri je bila uistinu posebna, dala je sjajna vina u iznimno teškim okolnostima. Ljubav prema lozi, upornost i trud se uvijek isplate, a to su pokazali i rezultati ocjenjivanja.“  Ovim riječima Nikole Benvenutija, predsjednika udruge Vinistra, mogu se na najbolji način sažeti dojmovi nakon dodjele odličja i diploma osvojenih na međunarodnom natjecanju vina i jakih alkoholnih pića i 12. Svijetu malvazija.

Na svečanosti u Poreču dodijeljeno je pet velikih zlatnih medalja, još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja.

Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe malvazije, dok je Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion u kategoriji zrelih malvazija. Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna osvojio je naslov šampiona u kategoriji svježih terana, dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana. U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d'Istria iz 2013. slovenskog proizvođača Vinakoper.

Ove godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije berbe 2019./2020. i sedam vinara za teran 2017/2018. Prvi put oznaku IQ dobila su i četiri proizvođača jakih alkoholnih pića za biske i komovice.

Na natjecanje je pristiglo 435 uzoraka, od čega 220 malvazija, a iz Vinistre najavljuju dodatno unapređenje sustava ocjenjivanja idućih godina.

Najbolja vina autohtonih sorata Istre

Najbolja mlada Malvazija istarska: Malvazija istarska, 2020., OPG Denis BernobićNajbolja mlada Malvazija istarska: Malvazija istarska, 2020., OPG Denis Bernobić

Najbolja zrela Malvazija istarska: Malvazija Collina, 2016., Vina CattunarNajbolja zrela Malvazija istarska: Malvazija Collina, 2016., Vina Cattunar

Najbolji mladi Teran: Teran Barbarossa, 2020., TomazNajbolji mladi Teran: Teran Barbarossa, 2020., Tomaz

Najbolji zreli Teran: Santa Lucia Teran, 2018., KozlovićNajbolji zreli Teran: Santa Lucia Teran, 2018., Kozlović

Najbolji zreli Refošk: Capo d'Istria, 2013., VinakoperNajbolji zreli Refošk: Capo d'Istria, 2013., Vinakoper

Velike zlatne medalje:

Merlot, 2017., Vina SiljanMerlot, 2017., Vina Siljan

San Salvatore Muškat, 2015., Benvenuti vinaSan Salvatore Muškat, 2015., Benvenuti vina

Muškat žuti, 2019., Capo vinaMuškat žuti, 2019., Capo vina

Aura biska ekstra, 2021., AuraAura biska ekstra, 2021., Aura

„Sretni smo i ponosni što je ovim nagradama prepoznat naš rad i ljubav prema tom poslu. Prošla je godina bila vrlo zahtjevna, no rezultati su na kraju bili čak bolji od očekivanih. Imamo razloga za optimizam jer, prema najavama, ova će sezona biti jako lijepa. Nakon sezone dolazi berba, a time i novi krug uživanja u našim vinima“, izjavio je motovunski vinar Klaudio Tomaz koji je pored šampionske titule za svježi teran osvojio i sedam zlatnih medalja.

Na svoje vinare i vinogradare ponosni su i u Istarskoj županiji. „Vinistra je jedna od najznačajnijih manifestacija u Istri koja se zasluženo ucrtava na vinsku kartu Hrvatske i Europe. Lijepa je to priča o posebnostima, običajima i kulturi našeg kraja koja obogaćuje ponudu i pronosi glas o istarskoj enogastronomiji“, kazao je Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu.

Posebno bi trebalo biti upravo predstojeće  27. izdanje Vinistre koje će se od 18. do 20. lipnja održati prvi put na otvorenom, u uvali Peškera u Poreču.

„Nakon godine pauze, očekujemo veliki uspjeh ovogodišnje manifestacije. Bit će to jedan od ljepših događaja ove godine, a posjetitelje očekuju vina vrhunske kvalitete te prekrasan ambijent s pogledom na porečki stari grad“, najavio je Nikola Benvenuti.

Sve rezultate možete pogledati na linku:  http://www.vinistra.com/StranicaRezultati2019.aspx?sid=2121