Nedjelja, 10 Travanj 2022

Odabrani Vinska Dama i Vinski Gospodin za 2021. godinu

Napisao:  G.E.T. Rene Karaman
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Finalisti za 2021. godinu: Ivana Kolarić (za Franju Kolarića), Izabela Vitasović, Antonella Sorgo Kozlović, Ivan Sladić, Peter Poletti, Ana Peršurić Palčić Finalisti za 2021. godinu: Ivana Kolarić (za Franju Kolarića), Izabela Vitasović, Antonella Sorgo Kozlović, Ivan Sladić, Peter Poletti, Ana Peršurić Palčić

U prekrasnoj, novouređenoj kavani opatijskog secesijskog hotela Imperial, partnera događanja,  proglašeni su finalisti i pobjednici izbora Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene za 2021. godinu.

Tomislav Stiplošek i izabela Vitasovic - detalj s dodjele

Pobjedu su odnijeli gđa. Antonella Sorgo Kozlović iz Momjana i gosp. Ivan Sladić iz Plastova kraj Skradina.

Vinski Gospodin Ivan Sladić i Vinska Dama Antonella Sorgo KozlovićVinski Gospodin Ivan Sladić i Vinska Dama Antonella Sorgo Kozlović

Na drugom su mjestu Istrijani Izabela Vitasović i Peter Poletti, a treće su mjesto osvojili Ana Peršurić Palčić iz Istre i Franjo Kolarić iz Hrastja Plešivičkog

Tomislav Stiplošek (organizator) i Robert Herceg (direktor hotela Imperial)

Zanimljivo je spomenuti da sve tri kandidatkinje za Vinsku Damu dolaze iz Istre, a Vinska Gospoda iz Zagrebačke, Istarske i Šibensko-kninske županije. Pobjednici su osvojili besplatno sudjelovanje na idućem Zadar Wine Festivalu te poklon pakete Barcaffèa, Pietro&Pietro by Natura Tartufi, Aura destilerije, Miva galerije vina i Staklarne Rogaška.

Kako bi im ovaj izbor ostao u dugom i lijepom sjećanju, dobili su na dar i drvene figure u obliku Vinske Dame i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap. Njihova je posebnost što su izrađene od slavonskog hrasta u bačvariji Srnec iz Nedelišća i paljene kao što se pali vinska bačva.

Ana Peršurić Palčić i Dalibor Buretić

Prisutni su uživali u suhomesnatim i mliječnim delicijama Buretić Brega i Mljekare Latus, a da slavlje bude obilježeno baš kako treba pobrinuli su se naši vinari. Za glazbeni dio bio je zadužen Tomislav Goluban, blues glazbenik i kantautor, višestruki dobitnik Porina i brončane medalje 2021. na prestižnom natjecanju Global Music Awards.

Tomislav Goluban, Peter Poletti, Tomislav StiplošekTomislav Goluban, Peter Poletti, Tomislav Stiplošek

Vino, taj opojni napitak, nekad rezerviran samo za bogate, danas je postao neizostavan na svim feštama; uz njega se ljubi i glavu gubi. Tko su vinari i vinarke, koji stoje iza sjajne ponude nekih od vrhunskih hrvatskih vina te ulažu puno ljubavi i strasti u uzgoj najboljih sorti? To pitanje intrigira mnoge pa je Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) 2020. godine pokrenula projekt “Vinska Dama i Vinski Gospodin”. One najbolje ravnopravno biraju publika glasanjem za svoje favorite na stranici Udruge i žiri koji ocjene šalje izravno uredništvu G.E.T. Reporta, organizatoru natjecanja. Nominirani su vinari i djelatnici vinarija prepoznati u javnosti, a ocjenjivali su se osobni stil, karizma, način komunikacije s medijima i publikom (uključujući javne nastupe), osobni pristup prezentaciji i marketing na društvenim mrežama.

Vinska Dama Antonella Sorgo KozlovićVinska Dama, Antonella Sorgo Kozlović prigodom primanja nagrade je izjavila:

“Biti proglašena Vinskom Damom na ovom izboru znači posebno poštovanje i uvažavanje svega onoga što radimo, ne samo ja nego i cijela moja obitelj. Imamo veliku čast i moć biti ambasadori takve priče i pravi je užitak to prenijeti na naše goste, gdje god ih mi susretali: na sajmu vina, na posebnim eventima, na prezentacijskim večerama ili još bolje u našim domovina - vinarijama. Jer priča o vinu je priča o ljudima, priča o teritoriju i priča o tradiciji.

“Izuzetno sam ponosan što je javnost prepoznala naš dugogodišnji rad, trud i njegovanje tradicije kroz ljubav prema vinu. Posebno bih želio istaknuti važnost ovog projekta za sve mlade vinare u Hrvatskoj, koji kroz ovakve susrete i podršku mogu svakodnevno nadograđivati svoje znanje i postati ambasadori hrvatskog vina u svijetu.” dodao je Vinski Gospodin Ivan Sladić.

”Željeli smo predstaviti vinare kao javne osobe koje imaju svoje pratitelje. Pojavilo se mnogo vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. Mi smo željeli predstaviti ljude koji proizvode ta vina u kojima vi uživate i omogućiti ljubiteljima vina da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete”, dodao je organizator i idejni začetnik cijelog projekta, Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T.

Svim nagrađenima iskreno čestitamo i želimo puno uspjeha u promoviranju vina i vinske kulture.

logo TZ Opatija..

Događaj je podržala Turistička zajednica grada Opatije.