Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1370
Petak, 06 Prosinac 2013

Kutjevo, Graševina Turković 2012

Napisao:  Davor Barać
(Reading time: 1 minute)
Kutjevo, Graševina Turković 2012

 

Kutjevo, Graševina Turković 2012Nije čest slučaj da neka od novih etiketa velikih igrača, i još k tome s ostatkom neprevrelog sladora, zaokupi moju pažnju. Na sreću za sve nas, Graševina Turković je jedno od takvih vina.
Kristalno bistro i svjetlije zlatno žute boje s početnim uljastim ljuljanjem u čaši na prvu je najavljivalo još jednu od teških i umornih Graševina. Primaknuvši čašu nosu ove su misli poslane u zaborav jer je uslijedilo pravo malo iznenađenje. Nos koji je istovremeno zreo i svjež, raskošan i precizan, usmjeren i raspršen. Ravnomjerno su pristune parfumirane cvjetne arome bagrema, mirisi rashlađene voćne salate žutog voća u orašasto-herbalnom ogrtaču.
S vremenom se dodatno otovrilo i upotpunilom elengancijom kamilice s medenim tonovima.
Izuzetna svježina i izražajnost u ustima je savršeno izbalansirana sladorom i voćnošću koja se pojavljuje na srednjem nepcu u vidu zapečene jabuke. Zadovoljavajuće dugi slasni završetak ponajviše je obilježen slankasto-mineralnim i jasnim medenim okusima.
Prvi puta kada sam kušao ovo vino, netom punjeno, sklad su narušavale pomalo divlje kiseline koje su jednostavno tražile nešto vremena za integraciju. Danas je ovo vino koje posjeduje logičan slijed okusa i mirisa. Jedna od najskladnijih Graševina trenutno na tržištu.