Daruvarska vrhunska Graševina je jedno od vina s kojima se neizbježno susrećem svake godine po nekoliko puta, kako u privatnom tako i u poslovnom aranžmanu. Čest je odabir uvjetno rečeno ambicioznijih pojedinaca kojima je vinoteka ipak stepenica previše pa se najčešće opskrbljuju u supermarketima gdje je, kao uostalom i u velikom broju restorana, ovo vino gotovo neizostavan stanovnik.
Nešto kasniji rokovi berbe i ostatak neprevrelog sladora me nisu gotovo nikad oduševljavali niti izazivali poseban ushit, ali zato uvijek znam na koje kvalitete mogu računati - stilska ujednačenost, podatnost i dopadljivost "na prvu loptu", karakteristika koju cijene i povremeni konzumenti.
2012. je dala gusti zlatno-žuti i zreli nektar, ozbiljne dubine, s transparentnim svjetlijim odsjajem. Umjereni slatkasti mirisi zrelijeg žutog voća i meda smekšani su kremastim nijansama topljenog maslaca. Graševina u aromatski koncentriranoj izvedbi koja s vremenom poprima nešto elegantniji štih – pojavljuju se začini osvježeni s herbalnom komponentom.
Svježina je pojam koji ova Graševina zaobilazi u širokol luku i priklanja se suprotnim doživljajima topline i mekoće. Već na prvu tekućina prigušeno naliježe na površinu jezika i sladi ga da bi se prema sredini raširila cijelom usnom šupljnom ostavljajući putrasto-pikantni trag i naglašavajući uljastu teksturu. Kiseline, ono malo što ih ima, su se uspješno maskirale iza tjelesnosti iza koje slijedi umjereno izraženi gorkasti završetak koji kao da lebdi u grlu, izdvojen od ostatka, tek sladorom zadržan u cjelini.
Iako nije "paradno" vino kuće, daruvarska je Graševina prepoznatljiv simbol vinarije i zasigurno komercijalno najvredniji član ekipe.