Warning: trim() expects parameter 1 to be string, array given in /home/getuhr/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 1370
Petak, 15 Studeni 2013

Korak, Rizling 2011

Napisao:  Davor Barać
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Korak, Rizling 2011

Nije vječno ali je svakako često pitanje gdje se proizvode najbolja vina pojedinog stila ili sorte u RH. Kada se pitanje suzi na Rajnski Rizling, zahtjevnu sortu (vinogradarski, vinarski ali i konzumentski) koja najustrajnijije uzvraća višestruko, Plešivica kotira vrlo visoko. Kada priču još usmjerite ka određenom kućnom pragu, vjerojatno će te završiti kod obitelji Korak gdje bi posezanjem dublje u podrum i odlaskom u prošlost vjerojatno uspjeli djelomično naslututi potencijal sorte i položaja jer se Rizling tek s vremenom uspijeva "razmahati" i pokazati raskošno lice.

korak rizling11Recentnija berba, konkretno 2011. pokazuje svijetlije zlatno žutu boju zrelijeg i bogatog Rizlinga. Na nosu se javlja ugljikovodicima podmazani rizlingovski kontrolirani udar već na samom startu. Dominantno je svjež, izravan i kontrolirano grub (pozitivno), pokazuje karakter i od prve zauzima gard. Tu su još i miris metala u automehaničarskoj radioni. Prozračivanjem je početna grubost popeglana slatkastim cvjetno-voćnim tonovima koji se posebno ističu s povećanjem temperature vina u čaši koje se dopunjava cvjetnom elegancijom i lagano zamjetnom vegetalnošću na suprotnoj strani vage, uspješno balansirajući sa svim komponentama.

Zahvaljujući sortno visokim kiselinama, vino lebdi u ustima dok je početna ekspresivnost, tipična za mlađe Rizlinge, ovdje ipak suzdržanija i zamjenjena jasnijim citrusno-jabučnim notama. Koncentracija i snaga okusa su utkane u gutljaj gdje postaju dio cjeline. U odnosu na ostatak sredina je nešto slabije izražena poslije koje slijedi eksponencijalni rast zadovoljstva prema kraju gdje se voćna gorčina zadržava prilično dugo po ispijanju. Određena doza mineralnosti pojačava precizno-svježi dojam i svrstava ga u vrh kategorije vina koja traže i vole hranu. Neprimjetan alkohol je skriven iza svježine osim u dijelu gdje podmazuje gutljaj dajući određenu tjelesnost i podatnost čitavom doživljaju.

Serviran na (pre)niskoj temperaturi mogao bi lako odbiti poslovično znatiželjne i one koji još nisu zagrizli u ovu sortu. Ostavite li ga da se digne koji stupanj debiti će te slojevti medeni nektar koji i dalje zadržava sjevernnjačko-sortni, gotovo pa iritantno precizni smjer i vojničku čvrstoću.