Petak, 01 Veljača 2019

En Primeur 2019. Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 3 - 5 minutes)
En Primeur 2019. Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja

Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te HGK,  u četvrtak, 31. siječnja, bili su još jednom domaćini popularne vinske svečanosti En Primeur na kojoj je više od 60 vinara predstavilo graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Vinska manifestacija održana je u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin i potvrdila je prethodno zasluženu reputaciju.

Uzvanici, stručna javnost i građanstvo rado se odazivaju na En Primeur, što rast broja izlagača i posjetitelja dokazuje. Jedinstvena je to prilika za degustaciju mladih bijelih vina posljednje berbe, kao i degustaciju crvenih vina starijih godišta. Predstavnici vinskih regija i etablirani vinari osvrnuli su se na berbu 2018. godine i podijelili s nama svoja iskustva.

''Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista puno. Prije svega kada govorimo o kvaliteti vina ali i izvozu, odnosno o užitku za domaće nepce i turiste.  Ohrabruje činjenica da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto, u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica Lijepe naše'', rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević te dodao da vjeruje da će novi Zakon o vinu biti novi zamašnjak u razvoju vinarstva i to posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom gdje će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

Ivica Kovačević, Dragan Kovačević,  Vlado Krauthaker, David ŠtamparIvica Kovačević, Dragan Kovačević, Vlado Krauthaker, David Štampar

Berba 2018. u Slavoniji i Podunavlju

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica o berbi 2018. u Slavoniji kaže „Berba 2018. godine, što se tiče uroda, bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala jednu zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina. Na En Primeuru prezentiramo presjek godine; sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali stručnjaci imaju uvid u to kako smo doživjeli ovu godinu i u kvalitetu vina te kakva smo vina proizveli u tri različite regije. S obzirom na odličnu kvalitetu grožđa koju smo imali prilikom berbe, tržište može očekivati izvanredna vina.“

Berba 2018. u Međimurju

„Iza nas je jedna od težih vinogradarskih godina, koja je s vegetacijom krenula vrlo kasno. Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe.  Zbog vlažnije godine i hladnijih noći od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji skoro svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti. Vina su 'laka za razumjeti', u što se posjetitelji mogi uvjeriti na kušanju“, kazao je David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, u svom osvrtu na međimursku vinogradarsku sezonu.

Berba 2018 u Dalmaciji

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije podijelio je s nama iskustva berbe 2018. u Dalmaciji: „Još jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa. Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije po uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina, ali isto tako i moćni pošipi. Vjerujemo da će se o berbi 2018. pričati  sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom. Posebno bi Plavac mali trebao biti zapamćen po berbi 2018., za što ćemo ipak potvrdu morati pričekati nekoliko godina.“

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera. Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019.

En Primeur 2019. - izlagačiEn Primeur 2019. - izlagači

Na vinskom događaju mladoga vina godine En Primeur 2019., iz Slavonije i udruge Graševina Croatica predstavili su se sljedeći vinari: Belje, Erdutski vinogradi, Iločki podrumi, PP Orahovica, Feravino, Krauthaker, Galić, Veleučilište Požega, Vina Jakob, Vina Kalazić, Podrumi Kolar, Vina Antunović, OPG Ivo Brzica, Vina Papak, Vino Buhač, Badel 1862 – Vinarija Daruvar, Vina Pinkert, Obiteljski podrum Josić, Vina Perak, Obrt Ceco, Vina Mihalj, Vina Markota, OPG Mitrović Antun i Vina Tandara. Međimursku regiju i Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae predstavile su sljedeće vinarije: Lovrec, Preiner, Palašek, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Novak, Tomšić, Štampar, Kocijan, Jakopić i Hažić, dok su Dalmaciju i Udruženje Vina Dalmacije zastupale vinarije Bastijan, Braća Plančić, Grgić Vina, Hvar Hills, Jako vino, Korta Katarina, Vina Skaramuča, Vina Sladić, Vina Terra Madre, Birin, Grabovac, Gracin, Krolo, Rizman i Vino Hvar Carić. Uz vinare spomenutih udruga predstavili su se i Baranjski kulen, Vinarija Kopjar, Kutjevo d.d., OPG Perić, Vinogradarstvo i vinarstvo Tepeš, OPG Soldo, AT Agrofort te vinarije Trs, Čobanković i Dragun.