Utorak, 02 Svibanj 2017

Cabernet sauvignon, 2014., Masvin

Napisala:  Jelena Puh Miloš
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Cabernet sauvignon, 2014., Masvin

Prekrasna poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, skraćeno Masvin, nalazi se u Polači, na pola puta između dva gradska središta, Benkovca i Biograda na Moru. Ako budete u blizini, ne propustite posjetiti Masvin, gdje je nedavno, u sklopu vinskog podruma, otvorena i predivna degustacijska sala za prijem gostiju. Ne samo da ćete uživati u ljepoti vinograda i maslinika, nego će vas ugostiti i pobrinuti se za vas divni ljudi. Kako sami kažu, uzgajaju tri gracije iz Dalmacije. Uz vinovu lozu, tu su i masline koje daju ekstra djevičansko maslinovo ulje te preukusne smokve, a svi njihovi proizvodi posjeduju ekološki certifikat.

Cabernet sauvignon je svjetski poznata sorta koja nam dolazi iz Francuske, a danas se uzgaja u gotovo svim zemljama svijeta. Potomak je spontanog križanja Cabernet franca i Sauvignona bijelog.

Cabernet sauvignon, 2014., MasvinCabernet sauvignon, 2014., MasvinOvaj primjerak Masvinovog Cabernet sauvignona je divne, duboke tamno crvene boje, koja odmah pokazuje da se radi o moćnom vinu.

Vrlo je izražajnog i intenzivnog voćnog mirisa. Prva asocijacija mi je višnja, zatim se javlja kupina, a javljaju se i primjese ostalog šumskog voća. Stajanjem u čaši do izražaja dolazi miris drva i začinskih nota s naglaskom na papar. Ovo vino svakako preporučujem ostaviti da diše i dozvoliti mu da se polako otvara te uživati u svim mirisima koji se postepeno oslobađaju.

Ima predivan slastan i bogat voćni okus izrazite svježine. Kao i kod mirisa, stajanjem u čaši vino se mijenja i postaje sve mekše i užitnije. Dozreli tanini zaokružuju voćnu paletu okusa i daju mu ugodnu punoću. Vino ima izražene kiseline, ali dobro uklopljene, s malim ostatkom šećera. Ima snažan okus, ali istovremeno i pitkost. U ustima je trajno s izrazito ugodnim i lijepim završetkom. Vino je na vrhuncu te će još neko vrijeme tako i ostati.

Ovaj moćan Cabernet sauvignon poslužite na temperaturi 16 - 18 °C, uz bogatija jela od crvenog mesa i mesa divljači. Dobro će se sljubiti i s biftekom i ramstekom. Može ići i uz jela s ražnja, kao što je janjetina, a i uz roštilj začinjen mediteranskim začinima.

Cijena: 80 kn