U Šenkovcu, 25 km od Zagreba, na samoj granici sa Slovenijom, živi divna obitelj Gašparinčić. Otac Željko i sin Josip iz hobija su se počeli baviti vinarstvom, a ljubav koju pružaju vinogradima i vinu daje vrhunske rezultate. Vinarija obitelji Gašparinčić možda nije toliko poznata javnosti, ali je poznata po osvojenih 92 boda na Decanterovom natjecanju 2016. godine za svoju predikatnu Graševinu iz 2013., a godinu ranije su dobili pohvalu za Graševinu iz 2011.
Graševina Mihael igrom sreće mi je završila u rukama, jer je to, ipak, vino iz limitirane serije od oko 200-tinjak boca.
Vino je bistro, predivne žute boje, sa zelenkastim odsjajem.
Na prvu, u mirisu se otkrivaju note dozrelog i prosušenog voća. Miris se s vremenom postupno otvara i oslobađaju se ugodne note citrusa, prožete mednim aromama.
U okusu je puno, s još uvijek prisutnim blagim taninima, a osjeća se i nježna nota mineralnosti.
Ovo vino je dobar pokazatelj da se iz hladnijih područja ovog kraja može dobiti okusno punija i bogatija Graševina.
Svježinu u okusu daju istančane kiseline i blaga prisutnost tanina, što vinu daje mogućnost dužeg odležavanja u boci i otvara put ka tercijarnim aromama koje se već lagano naziru.
Preporuka je poslužiti vino na 10 - 12 °C uz svinjetinu u srednje blagim umacima, uz tjesteninu u jačim umacima, čak i tjesteninu s tartufima. Lijepo će pristajati i uz puricu s mlincima ili pečenu patku.
Cijena: 60 kn