Četvrtak, 21 Srpanj 2016

Trijumf vinarije Benvenuti na International Wine Challenge u Londonu

Napisala:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Trijumf vinarije Benvenuti na International Wine Challenge u Londonu

Poznata istarska vinarija Benvenuti nedavno je osvojila zlatnu medalju i nacionalni trofej na International Wine Challengeu (IWC) u Londonu za vino Benvenuti Muškat momjanski San Salvatore 2011.

Značaj ovoj nagradi daje činjenica da se International Wine Challenge smatra jednim od najprestižnijih ocjenjivanja u svijetu. Poznat je po iznimno strogim kriterijima - najmanje 10 sudaca kuša vino u tri navrata; za zlato je potrebno osvojiti minimalno 95 bodova, za srebro od 90 do 94 boda, za broncu od 85 do 89 bodova, dok za preporuku 80 do 84 boda; od mogućih 100.

Benvenuti Muškat momjanski San Salvatore iz berbe 2011. ocjenjivače je osvojilo iznimnom kvalitetom i atraktivnošću. Muškat sa specifične mikrolokacije San Salvatore desertno je vino, intenzivne slatkoće, s pregršt aroma kandiranih i karameliziranih korica naranče i limuna na nosu, a opet atraktivne svježine na finišu. Vino koje možete čuvati godinama, pa i desetljećima, predstavlja vrijedan poklon za posebne prilike.

Vinarija Benvenuti nalazi se u mirnom istarskom mjestašcu Kaldir s pogledom na obližnji Motovun. Vinogradi obitelji Benvenuti zasađeni su trima autohtonim istarskim sortama, malvazijom istarskom, teranom i muškatom. U Vinariji Benvenuti ističu kako su obiteljske vrijednosti i tradicija ključan „začin“ u Benvenuti vinima te da se u svakoj butelji nalazi djelić obiteljske priče, kao i odraz filozofije da je vino upravo onakvo kakva je i osoba koja stoji iz njega.

Braća, Albert i Nikola Benvenuti, osvojeno priznanje su preuzeli u Zagrebu, a uručio ga im je IWC ambasador za Hrvatsku, Saša Špiranec. Povodom uručivanja ove prestižne nagrade održano je i vođeno kušanje vina Benvenuti uz gastronomske kreacije restorana Balon.

Za početak kušanja, poslužena je Malvazija Benvenuti 2015., a uz nju tatarski od svježe tune, začinjen himalajskom soli, krupnim paprom limunovim sokom i domaćom maslinovim uljem.

Zatim je slijedila Malvazija Anno Domini 2013., sljubljena s rižotom od cikle i lješnjaka, garniran kravljim sirom s tartufima.

Nakon toga je poslužen Teran Benvenuti 2012., uz mesne okruglice od dry-age govedine na podlozi od reduciranog umaka domaćih cherry rajčica.

Za kraj, nagrađeni Muškat San Salvatore 2011 sljubljen je sa sušenim smokvama garniranim Pecorino sirom i medom od divljeg kestena.

Obitelj Benvenuti već je, osvajanjem brojnih nagrada, potvrđena kao jedna od perspektivnijih istarskih vinarskih kuća. Međutim, sada ih možemo smatrati trajnom, pravom i pouzdanom baštinom istarskog vinarstva. Naime, osvajanje odličja na vinskim natjecanjima iznimno je važno zbog skretanja pažnje javnosti na svoj proizvod, ali vam ne jamči status prestižne vinarije. To jamče samo kontinuitet visokih standarda i pouzdanost kvalitete bez obzira na godište