Prilikom nedavne posjete Dalmaciji, u društvu nekolicine kolega novinara, posjetili smo vinariju Rak u Dubravi kod Šibenika, koja uzgaja i proizvodi vina dviju autohtonih sorti lokalnog zaleđa: babića i maraštine. Od sorte babić proizvode i Opolo.
Vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija ove obitelji - njegujući tu tradiciju, kao i naslijeđenu ljubav prema vinarstvu, danas koriste suvreme procese i opremu te postižu odlične rezultate. Vina se čuvaju u podrumu vinarije u hrastovim bačvama gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje vina.
Također, uzgajaju masline i proizvode maslinovo ulje.
Vinarija Rak nudi organizirane posjete svojim vinogradima i maslinicima, a u sklopu vinarije na obiteljskom gospodarstvu nalazi se kušaonica koja može primiti do 50 osoba. Gosti vinarije mogu kušati njihova vina te specijalitete lokalne kuhinje, pripremljene od domaćih namirnica.
Pršut, sir i masline za predjelo, potom prava domaća peka i za desert divna čokoladna torta, praćeni vinima Rak, čine nepogrešiv menu koji je garancija odličnog provoda.
Osim u kušaoni vinarije, vina Rak mogu se kušati na ponekim vinskim festivalima i odabranim restoranima; primjerice, u nositelju Michelinove zvijezdice, restoranu Pelegrini u Šibeniku.
Pročitajte više: Vinarija Rak, Dubrava kod Šibenika