Prilikom nedavne posjete Dalmaciji, u društvu nekolicine kolega novinara, posjetili smo vinariju Rak u Dubravi kod Šibenika, koja uzgaja i proizvodi vina dviju autohtonih sorti lokalnog zaleđa: babića i maraštine. Od sorte babić proizvode i Opolo.
Vina Rak - Opolo, Maraština i Babić
Vinogradarstvo i vinarstvo dugogodišnja su tradicija ove obitelji - njegujući tu tradiciju, kao i naslijeđenu ljubav prema vinarstvu, danas koriste suvreme procese i opremu te postižu odlične rezultate. Vina se čuvaju u podrumu vinarije u hrastovim bačvama gdje se odrađuje kvalitetno višegodišnje odležavanje vina.
Vinarija Rak
Vinarija Rak
Također, uzgajaju masline i proizvode maslinovo ulje.
maslinik obitelji Rak
vinograd obitelji Rak
Vinarija Rak nudi organizirane posjete svojim vinogradima i maslinicima, a u sklopu vinarije na obiteljskom gospodarstvu nalazi se kušaonica koja može primiti do 50 osoba. Gosti vinarije mogu kušati njihova vina te specijalitete lokalne kuhinje, pripremljene od domaćih namirnica.
Specijaliteti lokalne kuhinje u vinariji Rak
Pršut, sir i masline za predjelo, potom prava domaća peka i za desert divna čokoladna torta, praćeni vinima Rak, čine nepogrešiv menu koji je garancija odličnog provoda.
Specijaliteti lokalne kuhinje u vinariji Rak - peka
Specijaliteti lokalne kuhinje u vinariji Rak
Čokoladna torta u vinariji Rak
Osim u kušaoni vinarije, vina Rak mogu se kušati na ponekim vinskim festivalima i odabranim restoranima; primjerice, u nositelju Michelinove zvijezdice, restoranu Pelegrini u Šibeniku.
Novinari ispred kušaonice vinarije Rak
Pročitajte više: Vinarija Rak, Dubrava kod Šibenika