Ponedjeljak, 11 Siječanj 2016

Ledene berbe godišta 2015

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Ledene berbe godišta 2015

Kad grožđe na jesen dozrije, odradi se berba, mošt zavrije i uskoro imamo mlado vino koje se stavlja na zrenje ili kao mlado puni u boce. No, neki vinari dio svojih vinograda ili sve, kao Boris Drenški iz Huma na Sutli, ostave neobranim i dok se lado vino sprema na odležavanje kako bi postalo veliko, ovo neobrano grožđe još čeka svoj red. Velik je to rizik...Treba vinograd zaštiti od ptica, nevremena, bolesti... Ako uspiješ, ako sve napraviš kako treba i ako ti vremenske prilike budu sklone, moći ćeš se pohvaliti predikatnim vinom. A ako zima bude dovoljno hladna, možda uspiješ proizvesti ledeno vino. 

Zato je ledeno vino toliko cijenjeno i zato se kaže da je ledena berba vrh svih berbi.

Grožđe se bere nakon što je temperatura u nekoliko prethodnih dana bila manja od -7° C, prerađuje se u smrznutom stanju, a mošt sadrži najmanje 127° OECHSLA - tako kaže zakon.

U idealnim uvjetima, temperature su mnogo niže, bere se noću ili rano ujutro da direktno sunce ne otopi onaj mali ostatak vode u bobicama, jer u moštu za doista fenomenalno ledeno vino ne smije biti vode. U tim, idealnim uvjetima, randmani su vrlo mali, čak 8 do 10%, a razina šećera u moštu 180° ili čak preko 200° Oechsla.

Takva vina zaslužuju zlatne medalje na svjetskim natjecanjima, a hrvatski vinari se mogu pohvaliti s dosta zlatnih medalja za svoja ledena vina. Najnagrđiavniji vinar, kad su predikatna vina u pitanju, jest Boris Drenški iz vinarije Bodren (Hum na Sutli, Zagorje), ali ni ostali ne zaostaju mnogo.

Ova je zima počela kao dosta topla, ali se u siječnju konačno spustila temperatura, ne još možda na onu idealnu razinu, ali dovoljno nisko da su stvoreni zakonski uvjeti za ledenu berbu.

Bodren je, uobičajeno, brao oko ponoći. Na -9°C, pod svijetlom reflektora, dvadesetak berača je pobralo grožđe s oko 4000 trsova. S ostalih je pobrano već ranije, nešto ledene berbe, nešto prosušenih bobica. 

Bralo je i Kutjevo d.d. pod dirigentnom palicom glavnog enologa Ivana Marinclina, u najvišem vinogradu kontinentalne Hrvatske (400m), na Hrnjevcu. Pratila ih je temperatura od -12°C. Ivan Marinclin nam je rekao da će od traminca i graševine s dva hektara vinograda dobiti 250 litara vina i da je on izuzetno zadovoljan kvalitetom.

Osim njih, saznali smo da su ledenu berbu ove zime imali Ivica Perak, Branko Mihalj, Marin Benić, Iločki podrumi, Mladen Papak, Vina Šimanović, a i još neki vinari. Nismo razgovarali sa svima, ali sudeći po izjavama onih s kojima jesmo, za dvije godine možemo očekivati više nego odlična ledena vina iz berbe 2015.

Za kraj, prisjetimo se kako je izgledalo kod Borisa Drenškog u ledenoj berbi prije tri godine. :)

{youtube}MameFVvhl2Y{/youtube}