Utorak, 22 Travanj 2014

DWE 2014: radionice i predavanja

Napisala: 
(Reading time: 3 - 6 minutes)
DWE 2014:  radionice i predavanja

Predavanja i radionice su vođene od strane renomiranih stručnjaka i predavača. Teme su relevantne, zanimljive i izuzetno aktualne. Za sudjelovanje na predavanjima, radionicama i vođenim kušanjima ispunite online prijavnicu (broj mjesta je ograničen). 

ČETVRTAK 24.04.2014.

10:00 – 11:00 "Vinska škola" – WSET predstavljanje najprestižnije vinske škole u svijetu.

Svi sudionici ove radionice također će dobiti besplatnu ulaznicu za poslovni dio festivala.

  • Predavač: Kruno Filipović, WSET Level 3
  • Opis radionice: Provjerite zašto WSET često nazivaju "Oxford" u vinarstvu, te zašto svake godine više od 40.000 studenata završi neki od licenciranih tečajeva da bi stekli međunarodno priznatu diplomu. U kratkoj radionici edukativnog karaktera polaznici će osjetiti razlike u WSET metodologiji za level 1, level 2 i level 3 na praktičnom primjeru kušanja dva različita vina.
  • Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
  • Cijena: Besplatno uz prethodnu rezervaciju

12:00 – 13:00 Lionel Osmin – dobra francuska vina ne moraju uvijek biti skupa.

  • Predavač: Damiens Sartori
  • Opis radionice: Vina slavnih apelacija iz jugozapadne Francuske poput Cahors, Madiran, Jurançon ili Marcillac nude puno bolji omjer cijene i kvalitete od susjednog Bordeauxa. Kušanje koje će voditi glavni enolog vinarije je jedinstvena prilika za iskusiti malbec, tannat, petit manseng i druge širom svijeta raširene sorte u svom originanom i autentičnom, francuskom izdanju.
  • Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
  • Cijena: 75,00 kn

13:30 – 14:30 Potencijali top plavaca iz berbe 2011.

  • Predavač: Saša Špiranec
  • Opis radionice: Premijerno kušanje selekcije ponajboljih plavaca s prestižnih položaja širom cijele Dalmacije, poput Dingača ili Ivana Dolca, radi procjene kvalitete, stila i potencijala za odležavanje 2011. berbe. Vina su odabrana iz podruma Vujnović, Miloš, Rizman, Saints Hills, Stina vino, Madirazza, Bastijana, Zlatan otok, Plančić, Rozić, Carić, Volarević, Marlais, Poljanić Goranko, Korta Katarina, Skaramuča, Crvik, Šimunović i Szabo.
  • Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
  • Cijena: 125,00 kn

15:00 – 16:00 Nova Makedonija.

  • Predavač: Ivana Simjanovska
  • Opis radionice: Makedonija se često percipira isključivo kao zemlja jeftinih i masovnih vina, ali u svojoj najvažnijoj regiji Tikveš skriva neke od pravih i još uvijek neotkrivenih bisera moderne enologije što se sasvim ravnopravno mogu nositi s prestižnim etiketama najetabliranijih vinskih regija. Provjerite koja su to vina koja se ponose brojnim priznanjima poput Decanterovog zlata ili titule najboljeg vina na Balkanu i kakvi su im kvalitativni i tržišni potencijali. Radionicu vodi vodeća makedonska vinska kritičarka i publicistkinja Ivana Simjanovska.
  • Vina:
  • Chateau Kamnik Winery- Tamjanika 2013
  • Chateau Kamnik Winery- Merlot Single Vineyard 2010
  • Chateau Kamnik Winery- Terroir Vranec Grand Reserva 2011
  • Popova Kula Winery- Stanušina Blanc 2013
  • Popova Kula Winery- Vranec Perfect Choice 2011
  • Stobi Winery- Chardonnay Barrique 2012
  • Stobi Winery- Vranec Veritas 2012
  • Stobi Winery- R'kaciteli 2013
  • Brushani Winery- Vranec Barrique 2010
  • Tikveš Winery- Bela Voda White
  • Tikveš WInery- Barovo Red
  • Bovin Winery- Dissan Vranec
  • Radionica je na engleskom jeziku.
  • Cijena: 75,00 kn

16:30 – 17:30 Izazov izvoza. Kako viziju pretvoriti u profit?

  • Predavač: Marie Von Ahm
  • Opis radionice: Vlasnica renomirane tvrtke VonAhm Ltd. koja zastupa interese brojnih etabliranih europskih vinskih kuća na izvoznim tržištima poput SAD-a, Hong Konga, Kine i nordijskih zemalja Europe u vrlo praktičnom predavanju će odgovoriti na neka vinarima vrlo aktualna pitanja. Gdje mogu prodati svoje vino? Kojim zemljama će se najviše svidjeti stil mojih vina i moja filozofija? Gdje ću postići najbolje cijene? Kako ću osigurati da budem plaćen? Koje zemlje će biti najbolje za izvoz hrvatskih vina? Koliko vremena treba da mi se vrati uložena investicija u ciljano tržište? Kako uopće početi i kako na kraju krajeva osigurati da se trud isplati?
  • Predavanje je na engleskom jeziku.
  • Cijena ulaznice: 250,00 kn

18:00 – 19:00 Ekstra djevičansko maslinovo ulje - istine i zablude.

  • Predavač: Dr. sc. Mirella Žanetić
  • Organizator: Rizman vina i maslinova ulja.
  • Opis radionice: U iznimno zanimljivoj radionici edukativna karaktera savladajte najčešće zablude o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, upoznajte njegove vrijednosti, idealnu primjenu i još mnogo drugih detalja.
  • Cijena ulaznice: besplatno uz prethodnu rezervaciju

PETAK 25.04.2014.

13:30 – 14:30 Bijela Dalmacija – vrhunci opusa produkcije bijelih vina Dalmacije.

  • Predavač: Saša Špiranec
  • Opis radionice: Dalmacija s bijelim sortama nudi daleko veću raznovrsnost nego s crnim. U rasponu između lagašne i prozračne kujundžuše i masivnog u hrastu odležanog pošipa stoji još cijeli niz sorti i različitih stilskih izričaja koji zadovoljavaju i najprofinjenije gastronomske zahtjeve. Selekciju ponajboljih predstavnika pojedine sorte ili vinogorja moći ćete kušati na ovoj interaktivnoj i zanimljivoj radionici edukativnog tipa.
  • Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
  • Cijena ulaznice: 100,00 kn

15:00 – 16:00 Sneak peak u kultne podrume. Što su nam domaće vinarske zvijezde pripremile u nadolazećim mjesecima?

  • Predavač: Darko Baretić
  • Opis radionice: Jedinstvena radionica s pogledom u budućnost u kojoj će se moći iskušati neke od najprestižnijih etiketa Hrvatske u zadnjoj fazi prije izlaska na tržište. Vođeno kušanje kultnih vina vinarija Benvenuti, Bibić, Boškinac, Clai, Coronica, Korak, Krauthaker i Tomac.
  • Vina:
  • Tomac Rizling 2013
  • Krauthaker Graševina Kuvlakhe 2011
  • Clai Sv. Jakov 2012
  • Coronica Gran Teran 2013
  • Korak Pinot crni 2012
  • Benvenuti Teran 2011
  • Bibich Aleph 2011
  • Boškinac, Boškinac 2011
  • Cijena ulaznice: 125,00 kn

16:30 – 17:30 Tržište SAD-a kroz perspektivu američkog konzumenta.

  • Predavači: Michael Newsome and Eric Danch
  • Opis radionice: Predstavnici kompanije Blue Danube Wine, vodećeg uvoznika hrvatskih vina u SAD-u, izložiti će potencijale američkog tržišta, navike tipičnog vinskog konzumenta, cjenovne razrede u kojima se vino zapravo prodaje, tipove vina s najvećom šansom za uspjeh i pružiti još mnogo drugih korisnih savjeta temeljenih na njihovu višegodišnjem iskustvu rada s vinima i obrade američkog tržišta.
  • Cijena ulaznice: 100,00 kn

18:00 – 19:00 Vina za fjaku.

  • Predavači: Morana Zibar, Goran Zgrablić, Lada Radin, Zlatko Gall
  • Opis radionice: Fenomen fjake dio je dalmatinskog identiteta, upisan u genetski kod svakog pravog Dalmatinca, pa i šire.
  • Iako to stanje opisuju kao čistu pasivu i težnju ni za čime, čaša vina nikako ne odmaže. No treba znati odabrati dalmatinsko vino koje fjaku pospješuje, a svoje favorite uz prigodnu glazbenu podlogu, zalogaje i vlastito viđenje fjakizma predstavit će furešti Lada Radin, Goran Zgrablić i Morana Zibar iz kolektiva Taste of Croatia te lokalni stručnjak Zlatko Gall.
  • Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
  • Cijena ulaznice: 100,00 kn

 Za sudjelovanje na predavanjima, radionicama i vođenim kušanjima ispunite online prijavnicu (broj mjesta je ograničen).