Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) prepoznata je hrvatska i međunarodna gastronomska organizacija koja djeluje od 2006. godine te je od svog osnivanja do danas organizirala i realizirala brojna događanja vezana za gastronomiju kao što su natjecanja kuhara, gastro izložbe, sajmove, festivale gastronomije, promocije i edukacije.
Najznačajnija manifestacija koju SKMER organizira već devetu godinu za redom je međunarodni kulinarski festival „Biser mora“. Osim natjecanja kuhara, ovaj gastronomski festival uključuje gastro izložbe, enološke radionice, cooking show-e, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje, predavanja, gastro ture i zabavni program. Festival poprate domaće i strane novinske i televizijske kuće i posjeti nekoliko tisuća ljudi.
Ovogodišnji „Biser mora“ održava se u Supetru na otoku Braču od 9.-13.4., a uključuje međunarodno kuharsko natjecanje ugostiteljskih škola, kuhara profesionalaca i državno natjecanje barmena.
"Biser mora 2014" se organizira u suorganizaciji sa Gradom Supetrom, TZ Supetar, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore. Domaćin "Bisera mora 2014" su Svpetrvs hoteli.
Na festivalu učestvuju natjecatelji iz 15ak zemalja. Također će SKMER ugostiti u suradnji sa „Svetrvs“ hotelima školu „Kharkiv college of trade and economy“ iz Ukrajine zbog njihove loše ekonomske situacije, odnosno imati će besplatan smještaj te su oslobođeni plaćanja kotizacije za natjecanje.
Prvi dan, srijeda je započela s juniorskim takmičenjem u 11 h koje je potrajalo do 17 h.
Ukupno se natjecalo 9 škola i to:
- SOU JOSIF JOSIFOVSKI „GEVGELIJA“, Makedonija
- OUTO „VANCO PITOSHESKI“ OHRID, Makedonija
- „SERGIJE STANIĆ“ PODGORICA, Crna Gora
- SREDNJA ŠOLA ZA UGOSTITELJSTVO IN TURIZEM MARIBOR, Slovenija
- SREDNJA GOSTINSKA IN TURISTIČKA ŠOLA RADOVLJICA, Slovenija
- VIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM BLED, Slovenija
- PRIVATNA SREDNJA UGOSTITELJSKA ŠKOLA „WALLNER“ SPLIT, Hrvatska
- KHARKIV COLLEGE OF TRADE AND ECONOMY, KARKIV, Ukrajina
- SREDNJA ŠKOLA BRAČ
U međuvremenu su se održavale razne prezentacije, radionice, priprema jela te degustacije na prezentacijskoj kuhinji u restoranu Adria. Ratko Tomić je napravio pravi pizza show demonstrirajući svoje akrobatske vještine koje nimalo nisu utjecale na kvalitetu. Flambiranje je prezentirala Iva Pavić iz Turističko ugostiteljske škole Split, smjer HTK koja će na Euroskills na natjecanju zanata u Lill-u, u Francuskoj predstavljati Hrvatsku u disciplini restoranski servis.
U 16 h se odigralo vrlo zanimljivo natjecanje pod imenom „Moj tata peče najbolje palačinke ali ja sam Chef“ na koju se prijavilo 7 ekipa, a pobjedu su odnijeli Gajka i Nenad Martinić.
U 20 h svečano je otvoren festival u kongresnoj dvorani Teatrino te je nastupilo bračko folklorno društvo CICILJONA iz Supetra koje je prije nekoliko dana proslavilo 5 godišnjicu postojanja. Odbalali su nam bračku kvadrilju, brački šotiš i neke od splitskih plesova.
Deveti po redu Biser mora, a peti jubilarni na otoku Braču održava se pod visokim pokroviteljstvom:
- predsjednika Republike Hrvatske
- ministarstva turizma
- ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije
- hrvatske gospodarske komore
- Turističke zajednice splitsko dalmatinske županije
- županije splitsko dalmatinske
- i grada Splita.
Na pozornici su se našli predstavnica SD županije gđa. Danica Baričević, gradonačelnica Supetra, direktor TZ Supetra Ive Cvitanić, vlasnik „Svetrvs“ hotela g. Marion Dužić. I na kraju ali ne manje važan g. Miro Bogdanović , pokretač manifestacije, nepresušni izvor energije SKMER-a.
Prvi dan natjecanja završio je za kuhare juniore te ćemo objaviti imena pobjednika
Oni su pripremali glavno jelo na temu PLAVE RIBE
U grupi srednjih ugostiteljskih škola ZLATO su osvojili ROK Flakus, Sebastjan Plevčak
SREBRO – Pop-Toshev Ristovski, Stefan Vučetić, Marin Petranović, Katarina Ljuca
BRONCA – Daniel Zdraveski, Leonid Stojanoski, Miha Cvetanović, Stanislav Prus, Antonio Mladinić, Natalija Bogdanova, Jakov Kušćević, Toni Bartulović
DIPLOMA- Matej Lukić, Kristijan Atanasovski
U grupi visokih ugostiteljskih škola ZLATO je osvojila Špela Šavs, i Simona Maček
SREBRO- Lea Gašperić
BRONCA – Danilo Lekić, Anđela Vujović