18. veljače održana je vrlo lijepa i zanimljiva prezentacija vina u Londonu.
Mjesto događaja bio je londonski wine bar Vinoteca Soho, a za organizaciju se pobrinula tvrtka Vino Nostro (Željko Tufečić, Drew Fellows), nezavisni uvoznik hrvatskih vina za GB, u suradnji sa tvrtkom Theatre of Wine, Eclectic Wines i The Winemakers Club.
Sva četiri uvoznika dijele zajedničku filozofiju promicanja vrhunskih vina iz manje poznatih regija pa je ovo bila izvrsna prilika prilika da pozvani kupci, ugledni vinski novinari, sommelieri vrhunskih restorana i stručnjaci upoznaju vinare, te kušaju posebnu seleciju od stotinjak vina talentiranih proizvođača, koja se nalaze u njihovoj ponudi.
Neki od uzvanika koji su kušali (i pohvalili) naša vina, te popričali s našim vinarima bili su:
- Anthony Rose, The Independent
- Jane MacQuitty, The Times
- Bob Tyrer, Sunday Times
- Caroline Gilby MW
- Sarah Jane Evans MW
- Richard Hemming, jancisrobinson.com
- Joanna Simon, The Wine Gang
- Rosemary George MW
- Victoria Moore, The Telegraph
Predstavljena su vina iz Hrvatske, ali i Grčke, Francuske, Bugarske, Mađarske i Italije. Od hrvatskih bijelih vina posjetitelji su mogli kušati Pošip Stina 2012. sa otoka Brača, istarske Malvazije - Coronica 2012. i Trapanov Uroboros 2011., Graševine - Adžićevu 2012. i Enjingijev barrique iz 2007., te Bolfanov Rizling iz 2011.
Od hrvatskih crnih, tu je bio Tomićev Plavac 2011. sa otoka Hvara, istarski Gran Teran 2008. Coronica, primoštenski babić - Gracin Babić 2009. Suhe punte, te pelješki Bura Dingač 2009. Bura-Mrgudić. Po prvi puta u Londonu predstavljena je i Kontra 2010. Suhe punte, kupaža vrhunskog babića i dingača (Gracin-Kiridžija).
Svoje vinarije i vina osobno su predstavili:
- Leo Gracin i Maja Vehovčić - Suha Punta, Hrvatska
- Sylvia Taskova - Miroglio, Bugarska
- Dimitar Kostadinov - Zagreu , Bugarska
- Meo serije - Chateau Cabidos, Francuska
- Haridimos Hatzidakis - Hatzidakis, Grčka
- Leonidas Nassiakos - Semeli, Grčka
- Apostolskih Thymiopoulos - Thymiopoulos, Grčka
Nakon prezentacije, domaćini su svoje goste vinare počastili prekrasnom (a kažu, i prefinom!) večerom u Andrew Edmunds restoranu, a oni su ih pozvali u posjet hrvatskim vinarijama.