- U petak, 7.2.2014. započeo je s radom Centar za razvoj vinskog turizma, projekt udruge za kulturu stola G.E.T.
- Centar za razvoj vinskog turizma funkcionira unutar prostora u HL Casinu International, na adresi Miramarska 24, Zagreb
- Prva prezentacija u nizu rada Centra za razvoj vinskog turizma bila je prezentacija maslinovog ulja, sira, bakalara, vina i drugih delicija iz različitih dijelova Hrvatske u čak 10 slijedova
---
G.E.T. - Udruga za kulturu stola, kao jedan od svojih temeljnih zadataka ima promicanje razvitka vinskog turizma. Uvjereni smo kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama. U vinskom turizmu vino služi kao lokomotiva, a ljudi koji obilaze podrume, rado će probati dobar sir, autohtono jelo, mesne prerađevine, kupiti pokoji suvenir i sl. Za takvo nešto potrebno je još puno rada sa samim proizvođačima, turističkim djelatnicima, ali i medijima koji mogu najviše doprinijeti popularizaciji vinskog turizma.
Zato smo izuzetno sretni što je Hrvatska Lutrija, jedna od najvećih hrvatskih tvrtki s iznimno društveno odgovornim poslovanjem, prepoznala naš rad i pozvala nas na suradnju. Hrvatska Lutrija ustupila je udruzi na korištenje odvojeni prostor u sklopu Casina International u istoimenom hotelu u centru poslovne zone Zagreba, a koji smo prepoznali kao komplementarno mjesto za realizaciju ovog projekta. Hrvatska Lutrija kroz ovu suradnju pomaže hrvatskim proizvođačima, pomaže nama kao udruzi u našem radu, a svojim igračima i kroz ovaj projekt daje "više od igre".
U centru planiramo sljedeće aktivnosti:
- predstavljanje pojedinih regija putem mini-sajmova, uz radionice i prezentacije
- suradnja s turističkim agencijama i vodičima
- organizacija radionica za vlasnike i direktore turističkih agencija, ugostitelje, novinare i zainteresiranu javnost
- prezentacija "skrivenih" ponuda pojedinih regija, koji još nisu turistički "obrađeni" te povezivanje s ljudima na terenu
- ekstradjevičansko maslinovo ulje Torkul (Vela Luka, otok Korčula)
- sireve Gligora (Kolan, otok Pag)
- proizvode od bakalara Baccalà della Mamma, tvtke Milena (Bačva, Istra)
- vina obitelji Puhelek-Purek (Sveti Ivan Zelina)
Prezentacija je održana u deset slijedova:
- Proizvodi od bakalara Baccalà della Mamma
- Bakalar na bijelo, Bakalar oliveto, Bakalar pikantino, Bakalar tartufino, Bakalar šugo
- Slani inćuni i kapare u maslinovom ulju Torkul
- Pečene masline marinirane u maslinovom ulju Torkul
- Salata od hobotnice s maslinovim uljem Torkul
- Sirevi Gligora, samostalno i u kombinaciji s maslinovim uljem Torkul
- Paški sir, Dinarski sir, Sir Kolan
- Jabuka s maslinovim uljem Torkul
- Varenik, samostalno i u kombinaciji s maslinovim uljem Torkul
- Varenik je tradicionalna delicija od grožđa koja se dobiva iskuhavanjem najkvalitetnijeg mošta
- Sušene smokve u maslinovom ulju Torkul
- Maslinovo ulje Torkul
- Čaj od listova masline i kolač "utopljenik"
Sve ove zalogaje pratila su vina obitelji Puhelek-Purek iz Svetog Ivana Zeline
- Pjenušac Kraljica
- Kraljevina Zelina
- Grašica
- Sauvignon
- Sauvignon "Vino prve vinske kraljice"
Za odličnu atmosferu bila je zaslužna i klapa iz Vela Luke, zanimljivog naziva „Umjetni gnjoj“, a kao kruna povezivanja zeleno-plavo, uz dalmatinske, izveli su i nekoliko zagorskih te prigorskih pjesama.
[icon name="camera" size="18" color="blue"] Galerija fotografija
Na kraju, možemo reći da smo uz pomoć Hrvatske Lutrije, koja nam je osigurala ovaj izuzetan prostor i tako omogućila vrhunske uvjete za rad, postavili temelje Centra razvoja vinskog turizma i time otvorili put ostvarenju osnovnog zadatka udruge.
---
{jb_greenbox}Sve informacije o radu Centra, upite o planovima prezentacija i edukacija i savjete zainteresirani mogu naći na našoj web stranici www.get4u.hr, na Facebook stranici Centra za razvoj vinskog turizma, ili preko e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.{/jb_greenbox}