S veseljem najavljujemo kako će Zagreb od 6.-9. veljače opet biti u središtu čokoladne i kofeinske karte Svijeta i regije!
Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjih Zagreb Chocofesta i Coffe Art Zagreba koji su okupili brojne posjetitelje svih generacija, najbolji proizvođači čokolade i kave iz Hrvatske i regije, ponovno će predstaviti svoje proizvode, te svoju ljubav u izradi čokolade i slastica od nje, te vještinu u pripravljanju najboljih kava!
Naime, ta dva festivala ove su se godine spojili u jedan festival , koji počinje 6. veljače u prostorima Hrvatskog društva likovnih umjetnika (stara Džamija) na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu!
Mi ćemo izdvojiti nekoliko nama zanimljivih detalja, ali zavirite u program, možda nađete i nešto još interesantnije.
Na Zagreb Coffee & Chocofestu moći ćete vidjeti i (na)učiti kako se rade vrhunske čokolade i kave, igrati se njima, kuhati i degustirati ih, te kupiti brojne proizvode i pri tom se odlično zabaviti.
Bit će organizirana i tradicionalna humanitarna akcija Festivala, a ambiciozniji sladokusci i kavoljupci moći će se okušati u zabavnim nagradnim igrama te učiti u radionicama vrhunskih barista i majstora čokolade.
Atrakcije Festivala bit će i svjetski poznati umjetnici!
Karen Eland, talentirana slikarica iz SAD-a, među prvima u svijetu počela je slikati kavom i čokoladom. Njezina forma Coffee art je sofisticirana tehnika slikanja vodom i espressom kojom preslikava neka od najpoznatijih djela likovne umjetnosti (Djevojka sa bisernom naušnicom, Mona Lisa, Posljednja večera, itd.). Na Festivalu će se predstaviti izložbom svojih radova te uživo slikati kavom i čokoladom.
Albanski umjetnik Saimir Strati jedan je od najpoznatijih svjetskih umjetnika iz područja tehnike mozaika. 2006. godine šokirao je svijet umjetnosti svojim gigantskim mozaikom Leonarda da Vincija s kojim je dobio svog prvog Guinnessa. Za mozaik pod nazivom „Jedan svijet, jedna obitelj, jedna kava“ u kojem 5 likova predstavlja 5 kontinenata koristio je milijun zrna kave. Mozaik je imao promjer 25m2 i težinu od 140 kg. Saimir Strati će na Festivalu uživo predstaviti proces nastajanja mozaika koje će raditi od različitih vrsta zrna kave.
Festival u subotu 8. veljače ostaje otvoren do ponoći pod nazivom „Groznica subotnje Coffee & Choco večeri“! A kakav bi to Festival bio bez prave gatare: „sretnicima“ će sudbinu iz šalice proricati i naša profesionalna gatara iz kave gđa. Galina Dmitri koja će svima koji budu imali hrabrosti priopćiti neke zanimljivosti iz budućnosti... Festival će završiti u nedjelju 9. veljače s Dječjim danom na kojem će najmlađi uživati u izradi figurica od jestive ticino mase, te zabavnim čokoladnim čarolijama i vragolijama.
Na najavnoj press konferenciji mi smo imali priliku kušati "Samoborske tartufe" koji su zapravo praline sa čvarcima, zatim Nadalina čokoladu s Drniškim pršutom i čokoladu s maslinovim uljem, a barista Christian Cviljak pokazao nam je da filter kava može biti baš onakva kakvu bi svaki kavoljubac htio. Otkrio nam je tajnu pripremanja kave s minimalnim gorčinama, a obećao nam je na samom festivalu pokazati kako skuhati savršenu "tursku", tj. domaću kavu.
Uz ove delicije, Ismaila Balde Commi nam je pružio i kratki glazbeni užitak kao najavu onoga što nas očekuje u sklopu Groznice subotnje Coffee & Choco večeri.