Četvrtak, 03 Ožujak 2016

G.E.T. Report 24

Napisala: 
G.E.T. Report 24
 

 

I u hrani i u vinu, najveća tajna je u balansu

 

{tab=Sadržaj}

Iz sadržaja:

Najave

  • 4. Pink Day
  • Vino & kino - Italija u Zagrebu

Novosti

  • Jazz i vino su najbolji spoj!
  • Bistro Apetit primljen u Jeunes Restaurateurs
  • Ivan Barbić - prvi hrvatski Master of Wine
  • Mirjana Špoljar - nova ambasadorica Zvijezde
  • Noć Murtera

Turizam

  • Murter - Vrata  Kornata
  • Hoteli Rogaška & ROI Spa

Manifestacije 

  • IKKER 2016
  • Izložba fotografija „Kušaj vino očima“
  • En Primeur 2016  graševine, pošipi i dr.
  • En Primeur malvazija
  • Whisky sajam ZG016
  • Grand Tasting 2016

Degustacije

  • Galerija Kulin Galović
  • Pan Kraljevski

Degustacije

  • Dva nova kraljevska sladoleda iz Leda
  • Vina Grgurević

Vinske skitnje

  • Vozi, vozi kroz vinograd - Burgundija - vino, rad i duhovnost

Podrumarov dnevnik

  • Hladna stabilizacija vina

 

{tab=Riječ urednika}

Eto, veljača je bila tradicionalno miran period, barem kada su vinska događanja u pitanju... Da, bila... Više to nipošto nije, u stvari, postala je mjesec sa skoro najviše događanja. Tako imamo dva En Primeura što samo po sebi, mislim, i nije dobro, jer opet se tu nešto dijelimo kao da smo ne znam kako veliko tržište, ali kad uzmemo u obzir prostor u kojem se oba događanja održavaju, možda je i bolje da nisu zajedno. Mada bi ih u tom slučaju trebali postaviti u više dvorana kojima Esplanada raspolaže što bi rasteretilo Smaragdnu dvoranu i cijela bi ta priča bila puno bolja, jer ovako nisu postignuti uvjeti za kušanje mlada vina. Taman kad je to završilo, Vinart nam je pripremio stvarno iznimno događanje, koje je započelo nekoliko desetaka odličnih radionica, kako za znalce tako i za početnike, u zagrebačkim hotelima Sheraton i Antunović, da bi sve to kulminiralo dvodnevnim promenadnim kušanjem vina u Laubi. I da, Zagreb je dobio novi fantastičan vinski prostor - Lauba kao da je stvorena za vinska događanja. Svakako treba izdvojiti još jedno događanje, a to je sajam viskija - jedna opako dobra priča koja je svake godine sve bolja. Uz sve navedeno, bilo je i više manjih prezentacija, vinskih i kulinarskih priča. Dakle veljača je bila kratka, ali naporna. I neka, treba raditi i napredovati, treba uvijek ići dalje, jer kad stojimo, stagniramo i održavamo postojeće, a u stvari idemo nazad ili bolje reći dolje, samo toga u tom trenu nismo svjesni, a kad postanemo, često je kasno.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek