Srijeda, 23 Lipanj 2021

Sačuvajmo zdravlje svojih stopala jer ona su temelji našeg tijela

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Sačuvajmo zdravlje svojih stopala jer ona su temelji našeg tijela

Važnost stopala je često zanemarena a ona svakodnevno nose težinu cijelog tijela te su pod stalnim opterećenjem. Stopala su jedini dio nas koji je uvijek u doticaju s podlogom, dok stojimo, hodamo ili sjedimo pa čak (u nekim pozicijama) i dok ležimo.

Naravno, najzdravije je biti i hodati bos, na taj način masiramo i opuštamo određena područja koja su u obući pod stalnim pritiskom.  Moderna obuća nerijetko je vrlo nefunkcionalna, odabiremo je uglavnom zbog izgleda. Nažalost, odabirom takve obuće smanjujemo gibljivost, a stopalo se slabije prilagođava podlozi. Ako tome pridodamo sate sjedenja i stajanja u neprilagođenoj obući, višak kilograma, nije čudno da stopalo pati od raznih deformacija  i bolnih natisaka a posljedično se mogu javiti i problemi s koljenima i kukovima te kralježnici.

Sačuvajmo zdravlje naših stopala, jer ona su temelj zdravljaBole li vas prsti, pete, osjećate bol prednjeg dijela stopala, pojavljuju se bolovi luka stopala, imate li žuljeve, deformaciju palca i prednjeg dijela stopala, prelaze li prsti jedan preko drugoga?

Rješenje dolazi iz Bort-a koji je za Vas razvio posebnu liniju proizvoda za pomoć stopalima: Pedisoft.

Što su Pedisoft proizvodi?

Pedisoft pomagala osmišljena su da sačuvaju i olakšaju tegobe bolnih stopala. Njihova prvenstvena uloga je rasterećenje pritiska koje vam nanosi  neadekvatna obuća. Prilagođena su za sve:  sportaše i rekreativce, mlađe i starije osobe, za svaku obuću te za svaki dan.

Dolaze u obliku malih jastučića izrađenih od specijalnih silikonskih ili gel materijala te tekstila dizajniranih tako da maksimalno smanjuju pritisak i iritaciju za svaki dio stopala. Mekani, podatni izuzetno ugodni prilikom nošenja postat će vaša druga koža !

PediSoft Silicone & Gel linija je izuzetno udobna za nošenje jer je napravljena od mekanog gela i silikona.Pedisoft TexLine linija proizvoda je zaštita za osjetljiva stopala s mekanom tkaninom. Sadrži  jastučiće koji optimalno raspodjeljuju te štite od pritiska i vanjske traume, nagnječenja i/ili kontuzije.

Vodootporni su, ne smeta im znoj, glatki su  i iznimno higijenski. Peru se sapunom ( mogu se i dezinficirati ) a njihov memory efekt ( nakon pranja vraćaju se u svoj prvobitni oblik) garantira postojanost proizvoda i nakon više pranja.

Najčešći problemi prednjeg i stražnjeg dijela stopala

METATARZALGIJA,MORTONOV NEUROM te HALUX VALGUS najčešći su problemi prednjeg dijela stopala.

Uzrok metatarzalgije je spušten prednji svod stopala a najčešće muči žene upravo zbog visokih potpetica odnosno od hodanja na prstima. Rješenje je korištenje individualnih ortopedskih uložaka s mekšim metatarzalnim dijelom ili posebno oblikovanih silikonskih jastučića kako bi se smanjio pritisak na prednji svod stopala.

Pedisoft gel zaštita za prednji dio stopala služi kao prevencija, smanjuje pritisak a time i olakšava bol. Prsten za učvršćivanje osigurava da jastučić prilikom hoda ostane na svom mjestu.

Još jedan problem povezuje se s nošenjem visokih potpetica.Ako osjetite kao da imate kamenčić u cipeli onda vjerojatno imate  MORTONOV  NEUROM.  Nastaje zbog zadebljanja tkiva oko živca u stopalu, a obično se javlja između trećeg i četvrtog prsta. Pomoći će udobna cipela koja ne stišće prste te mekani ulošci za prednji dio stopala.

Sačuvajmo zdravlje naših stopala, jer ona su temelj zdravlja

Pedisoft separator za prste s prstenom

Namijenjen je odvajanju palca od drugog prsta te kod problema s hallux valgusom tzv.  čukljevima.

Štiti od iritacije i trenja a prsten osigurava da separator ostane na svom mjestu.

Najčešći problemi stražnjeg dijela stopala

Svi smo čuli za tzv. PETNI TRN. Jedan je od najčešćih uzroka boli u peti. Radi se upali hvatišta vezivnog tkiva u području pete.

PLANTARNI FASCITIS – Plantarna fascija nalazi se na donjem dijelu stopala, proteže se od pete do prstiju te održava svod stopala. Kod dugotrajnog opterećenja dolazi do upale i boli a može biti i razlog nastanka petnog trn. Preporuka je izrada i korištenje  individualnih ortopedskih uložaka.

BURZITIS AHILOVE TEIVE -upala je burze ( sluzne vreće) a nalazi se između kože na peti i ahilove tetive. Ona pomaže da se mišići stražnjeg dijela potkoljenice pričvršćuju za petu. Kod upale je bolna na dodir sa zadebljanom kožom. Povišenje pete pomaže tako da bolna burza dođe iznad gornjeg ruba stopala.

Druga vrsta burzitisa je RETROKALKANEALNI BURZITIS. Bolnost je ovog puta s unutarnje i vanjske strane ahilove tetive a povećava se ako zatežemo prste prema potkoljenici. U oba slučaja peta je preopterećena i njezino rasterećenje je jedino rješenje.

Pedisoft sillicone jastučić za petu

Visoko elastični uložak za petu služi za apsorpciju šoka i olakšanje pritiska kod petnog trna( s mekanim dijelom u sredini).Visok je 6mm, olakšava bolove u peti, stopalu, zglobovima, gležnju te rasterećuje koljena i kukove.

Higijena i njega stopala

Osim korištenja udobne obuće , iznimno  je važna dobra njega te  pravilna higijena stopala pogotovo u ljetnim mjesecima. Za održavanje higijene stopala predlažemo ABENA uljnu kupku i ABENA Activ Gel. Svaka njega stopala započinje kupkom. Odgovarajuća kupka opušta umorna stopala, pospješuje cirkulaciju, vraća im svježinu i omekšava tvrdu kožu.
Da biste riješili problem tvrdih stopala ne morate ići kozmetičaru. Možete i sami kod kuće napraviti tretman sa Abena uljnom kupkom  a umornim stopalima priuštite masažu s Abena Activ gelom za ublažavanje boli s efektom hlađenja.

Svaku večer napravite toplu kupku za stopala u koju osim Abena uljne kupke možete dodati  i morsku sol.

Sastojci KUPKE:
– 1 žličica Abena uljne kupke
– 1 šaka krupne morske soli
– 2 žličice soka od limuna

Sačuvajmo zdravlje naših stopala, jer ona su temelj zdravlja

Masirajte stopala što češće

Svako stopalo ima 26 koščica i 32 pregiba. Čak 80 posto žena kaže da osjeća tegobe u stopalima što je izravna posljedica nošenja previsokih potpetica. Bolnim stopalima priuštite masažu ABENA ACTIV GELOM . Gel  je potpuno proziran , brzo se upija, poboljšava prokrvljenost i pomaže kod proširenih vena , kapilara, edema i modrica. Sadrži ulja mente i eukaliptusa koja hlade i pružaju osjećaj olakšanja. Masažom možemo olakšati i osvježiti naša stopala, kako bismo svoje aktivnosti mogli obavljati što bezbolnije i lakše.

Abena Skincare Ointment (Krema za njegu kože)   vrhunska je  medicinska kozmetika razvijena u Švedskoj u suradnji tima stručnjaka, liječnika-dermatologa i farmaceuta. Dizajnirana i sastavljena od kvalitetnih sastojaka, bez dodanih mirisa a sve u cilju optimalne njege i zaštite suhe i osjetljive kože.

Napomena: Medicinska kozmetika Abena Skincare klinički je ispitana na djelotvornost i podnošljivost, te na alergogeni i iritacijski potencijal pri Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Exluzivni  distributer Bort Pedisoft pomagala i medicinske kozmetike Abena, tvrtka je Simbex koja je na HR tržišu prisutna više od 25 godina jer Kvaliteta je jedini izbor!

Potražite savjet u Sanitetskoj kući SimBex, Trnjanska cesta 59A, Zagreb.

Sve proizvode možete naručiti u SimBex web shopu webshop.simbex.hr