Četvrtak, 16 Prosinac 2021

Naša priča o tostu - delicija vrijedna visoke kuhinje

Napisao:  G.E.T. Igor Emil Horvat, Tomislav Stiplošek
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Naša priča o tostu - delicija vrijedna visoke kuhinje

Tost kao jelo se spominje još u 15. stoljeću. Jedan od prvih zapisa je srednjovjekovni recept za jelo Oyle Soppys - aromatizirani luk dinstan u pivu i ulju, preliven preko prepečenca.

Riječ tost dolazi iz latinskog torrere, što znači spaliti, prepeći. Engleska riječ toast kod nas se udomaćila pa verziju tost koristimo češće nego prepečenac. 

Spominje se i u Šekspirovim dramama. Možemo, dakle, reći da je tost značajan dio gastronomije s dugom poviješću. 

Međutim, tek sredinom 19. stoljeća, u Americi, tost postaje dio visoke kuhinje i mada vam to vjerojatno na prvu izgleda kao šala, pokušat ćemo vam i dokazati kako je to potpuno točno. Zbog toga nećemo otići u Ameriku, nego u Zagreb. 

Naša priča: Tomislav Stiplošek i njegov unuk, slastičar Božidar AkrapCaffe bar i delicije "Naša priča" by Flâneur polako, ali sigurno postaje ponajbolja destinacija u gradu kada je tost u pitanju. Razgovarali smo s Tomislavom Stiplošekom, glavnim i odgovornim za kuhinju "Naše priče"

Po čemu su vaši tostovi posebni?

"Prvenstveno u pristupu.", kaže Stiplošek. "Tostu pristupamo kao ozbiljnom jelu. Pazimo na izbor namirnica; nema tu šunke za pizzu sumnjive kvalitete... Sve mora biti kvalitetno. Kako drugačije dobiti kvalitetan proizvod? Drugo, nismo se libili spremiti tost od nekih namirnica visoke kategorije. Primjerice, radimo tost s kozicama koje nabavljamo od jedne bračke ribarnice, tu još ide i baby mrkva, sirevi... i da sada ne otkrivam baš sve. To je tost višeg cjenovnog ranga, ali još smo ispod 40 kn. Spremamo i Hawaii tost s ananasom pa tuna tost, tost s jajem na oko, ali vrlo nam je popularan Mini Tomlet, to jest tost s jajem, šunkom i sirom... Ima još pregršt raznih kombinacija."

Naša priča: tost Heidi - s kozicamaNaša priča: tost Heidi - s kozicama

- Postoji li neki tost koji je novi u ponudi?  

"Da, najnoviji je tost s komadićima bifteka i mogu vam reći da smo vrlo zadovoljni. To morate probati! O tom tostu već duže razmišljamo, ali smo tražili način kako biftek ukomponirati u tost, a da ne tostiramo pa presušimo meso i mislim da smo uspjeli. Naravno, imamo i tost bez mesa, za one koji ne vole meso." 

Naša priča: novi tost s biftekom Naša priča: novi tost s biftekom (foto Tomislav Stiplošek)

- Možemo li očekivati još noviteta?

"Naravno! Ima tu još puno prostora i puno mogućnosti, ali o tome kad dođe vrijeme."

Naša priča: Tost COOLen s kulenom i Volim ljuto umakomNaša priča: Tost COOLen s kulenom i Volim ljuto umakom

Dakle, posjetite li "Našu priču" u Kamaufovoj ulici 22, preko puta Petrove bolnice, možete istražiti njihovu ponudu i, ako nam na početku teksta niste vjerovali, promijeniti svoj stav o tostovima. No ako ipak više volite tjestenine ili salate, naći ćete i njih u ponudi, ali to je već tema za neki drugi tekst.

Naša priča - Mega tost Naša priča - Mega tost