Srijeda, 23 Prosinac 2020

Delicije blagdanskog stola za najzahtjevnije gurmane

Napisala:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Delicije blagdanskog stola za najzahtjevnije gurmane

Bakalar, nadaleko poznata delicija koja je nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola, dolazi iz Norveškog mora koje ima idealne uvjete za rast i razvoj ove vrste ribe.

U Hrvatsku je, pretpostavlja se, tradicija uživanja u ovoj vrhunskoj ribi stigla preko Venecije u 15. stoljeću te je vrlo brzo bakalar stekao izrazitu popularnost među ljubiteljima dobrih morskih zalogaja. Dijelom je to zbog neodoljivog okusa i posebnih aroma, a dijelom zbog izrazite nutritivne vrijednosti. Pored toga, odlično se slaže s raznim drugim sezonskim namirnicama pa će pripremljen na razne načine u bilo koje doba godine zasigurno zadovoljiti nepca čak i onih najzahtjevnijih gurmana. 

Baccalà della Mamma Bakalar na bijeloBaccalà della Mamma Bakalar na bijelo

Želimo vam ispričati priču o Baccalà della Mamma proizvodima od bakalara... Započela je 1986. godine kada su otvorili svoju konobu i po prvi puta gostima pripremali bakalara na bijelo. Oduševljenje gostiju ih je potaknulo da i dalje rade i šire svoj poslovni uspjeh. Danas na tržište svakodnevno plasiraju široku paletu proizvoda od bakalara. Tajna njihovog uspjeha leži u obiteljskoj i prijateljskog atmosferi u kojoj svi teže kreiranju visokokvalitetnih proizvoda - uspješno kombiniraju tradiciju i elemente suvremenog, pružajući jedinstvene gastronomske užitke zbog kojih ćete se uvijek vraćati po još.

Iako je specifična tekstura bakalara vrlo cijenjena, neki ju ne vole, ali Baccalà della Mamma u ponudi ima i fine kreme od bakalara koje omogućuju nove načine uživanja u ovoj visokokvalitetnoj ribljoj deliciji.

Baccalà della Mamma Paštete od bakalaraBaccalà della Mamma Paštete od bakalara

Na Baccalà della Mamma blogu ćete naći razne trikove koji vode do konačne senzacije okusa i pravih gastronomskih delicija. Na vama je samo da odaberete jedan od brojnih recepata, pratite jednostavne savjete i pripremite sebi i svojim ukućanima i gostima pravu malu gurmansku senzaciju na tanjuru.

Bakalar na bijelo, šugo (gulaš) od bakalara, bakalar s tartufima, maslinama ili pikantni bakalar... birajte, igrajte se i uživajte. Želite li se odmaknuti od tradicionalnih recepata, dok god Vas mašta i kreativnost vode, s bakalarom nećete pogriješiti!

Baccalà della mamma  Bakalar TartufinoIzdvajamo recept koji se zasniva na Bakalaru Tartufino - delikatesnom namazu pripremljenom od norveškog bakalara (Gadus morhua) s dodatkom crnih tartufa. Bakalar Tartufino je krem boje, s vidljivim komadićima i vlaknima bakalara i crnih tartufa. Jedinstvena kombinacija vrhunskih tartufa i najkvalitetnijeg norveškog bakalara rezultirala je famoznim aromama. Može biti temeljna namirnica brojnih recepata ili kao izvrsni dodatak kojim ćete podići cijelu recepturu odabranih gastronomskih sljedova.

Fuži Tartufino

SASTOJCI za 2 osobe:

  • 200 g fuži (ili neke druge tjestenine)
  • 150 g bakalara Milena – TARTUFINO
  • 20 g crnih tartufa
  • 2 velike žlice mlijeka
  • sol

PRIPREMA:

Fuži TartufinoFuže stavite kuhati u vrelu i posoljenu vodu.

U zagrijanu tavu stavite bakalar Tartufino te ga razrijedite s 2 velike žlice mlijeka. Miješajte dok ne dobijete gusti umak.

Kad su fuži kuhani "al dente", procijedite ih te prelijte s Tartufino umakom na koji možete naribati krupnije listiće tartufa.

Sve skupa pomiješajte i poslužite toplo. Na posluženo jelo naribajte na sitno ostatak tartufa.

PREPORUČENO VINO:

Malvazija

Na web stranici https://www.baccala-della-mamma.com možete naći još dobrih savjeta i zanimljivih recepata.