S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu korona virusom ovogodišnji Dani hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu. Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti bili prisiljeni zatvoriti.
Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija. Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija. Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali odnosno napredovali.
Pobjednici natjecanja po kategorijama:
Kuharska natjecanja:
- Umjetnost kuhanja - finger food: Amos Novak
- Umjetnost kuhanja - toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
- Umjetnost kuhanja - mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
- Umjetnost kuhanja - bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
- Umjetnost kuhanja - Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi - glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
- Kulinarska umjetnost - carving - voće i povrće: Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
- Umjetnost kuhanja - makrobiotičko glavno jelo: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
Slastičarska natjecanja:
- Umjetnost slastica - slatki pladanj (Petit four): Jadek Sandra, Sandrini kolači, Slatina
- Umjetnost slastica - desert - topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
- Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
- Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
- Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod
Ovim putem Hrvatski kuharski savez zahvaljuje se na odazivu, uloženom trudu i pokazanom znanju i vještinama svim natjecateljima te čestita svim pobjednicima ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva. Nadamo se da ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer u planu za iduću godinu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup, a najviše nas veseli organizacija natjecanja „Bocuse d'Or Croatia“ za kuhare iz restorana s Michelin oznakom ili preporukom na kojem će se tražiti hrvatski predstavnik za europske kvalifikacije i eventualno finale u Francuskoj.