Utorak, 22 Prosinac 2020

Kako prepoznati lažni bakalar i recept za ljubitelje pikantnog

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kako prepoznati lažni bakalar i recept za ljubitelje pikantnog

Bakalar je vrlo cijenjena riba koja se često koristi u prehrani, naročito sušen i soljen. U Hrvatskoj postoji tradicija njegove konzumacije unazad nekoliko stoljeća. U naše je krajeve, tj. u mediteranske zemlje, stigao preko Venecije u 15. stoljeću.

Bakalar se tradicionalno konzumira na Badnjak i Veliki petak, neki ga konzumiraju i češće u dane posta, ali to je zdrava i kvalitetna namirnica čiju bi vrijednost trebalo iskoristiti češće.

Baccalà della mamma  Bakalar

Osim što je zdrava namirnica, bakalar je podatna namirnica... Ukusan je sam, ali može se koristiti u kombinacijama s mnogim drugim namirnicama, čime od njega dobivamo vrlo zanimljiva i ukusna jela.

Hrvatska je treća najvažnija zemlja Norvežanima kada se govori o izvozu bakalara, ali se ipak na tržištu često nađe i lažni bakalar.

bakalar

Kako ga prepoznati?

Latinski naziv bakalara je 'Gadus morhua'. Ako kupujete smrznuti bakalar, na deklaraciji proizvoda, iako piše "Bakalar", pogledajte i latinski naziv. Piše li bilo koji drugi naziv, osim Gadus morhua, onda to nije pravi bakalar, nego neki njegov rođak, a u tu grupu spada čak i naš oslić.

Kupujete li sušeni bakalar, također treba pisati na deklaraciji o kojoj se točno ribi radi, ali evo i nekoliko smjernica: mora biti duži od 60 centimetara i plosnat. Rep mu je u obliku metle, a ne slova V. Crta preko tijela mu nije jako izražena. Svi bakalari imaju intenzivan miris, no pravi miriše jako, ali zdravo, bez arome plijesni.

No ipak, jednostavnije je kupiti provjereni proizvod od domaće tvrtke koja drži do kvalitete i sljedivosti. Mi smo upoznati s radom istarskog obrta za proizvodnju i preradu bakalara "Milena" čije proizvode "Baccalà della Mamma" možete kupiti u mnogim trgovačkim centrima i trgovinama delikatesa.

Baccalà della Mamma proizvodi

Ne radi se o smrznutim, nego gotovim proizvodima. Npr., njihov Bakalar na bijelo spasit će vas, ne samo moguće kupnje "krivog" bakalara, nego i dugotrajne procedure pripreme. Pripremljen je na tradicionalan način od norveškog bakalara sa začinima, češnjakom, soli i paprom pa ga možete jesti samostalno, u nekoj od tradicionalnih kombinacija (s krumpirom ili palentom) ili isprobati neki posve novi recept.

Baccalà della mamma Bakalar na bijeloBaccalà della mamma Bakalar na bijelo

No kad pričamo o tradicionalnim receptima, osim bakalara na bijelo (in bianco), jednako se često tradicionalno priprema i bakalar na gulaš, brudet ili šugo, kako se već gdje zove.

Baccalà della mamma Bakalar šugoU paleti proizvoda "Baccalà della Mamma" se nalazi i gotovi "Bakalar šugo", pripremljen od norveškog bakalara (Gadus morhua), rajčice, luka, vina, češnjaka, peršina, soli i papra. U njemu se nalaze komadi kuhanog bakalara p ga možete podgrijati i poslužiti uz domaću palentu ili kuhani krumpir.

Za recept smo u ovom tekstu ipak odabrali nešto što malo odskače od tradicionalnog pa donosimo recept za ljubitelje ljutog. 

Lazanje pikantino

SASTOJCI: za 2 osobe:

  • 180 g lazanja,
  • 150 g Baccalà della mamma – Bakalara pikantino (delikatesni namaz pripremljen od norveškog bakalara s dodatkom crvene paprike i čilija)
  • sol

Baccalà della mamma – Bakalar pikantino

PRIPREMA:

Lazanje stavite kuhati u vruću i posoljenu vodu.

Lazanje pikantinoU zagrijanu tavu stavite Bakalar pikantino, razrijedite ga s nekoliko jušnih žlica vode u kojoj su se kuhale lazanje i miješajte dok ne dobijete gust umak. Po želji možete dodati još čilija ili crvenu ljutu papričicu.

Kad lazanje budu kuhane „al dente“, procijedite ih i dodajte pikantino umak te sve skupa pomiješajte.

Jelo se poslužuje toplo.

PREPORUČENO VINO: cabernet sauvignon

Na web stranici https://www.baccala-della-mamma.com možete naći još dobrih savjeta i zanimljivih recepata.