Ponedjeljak, 21 Prosinac 2020

Bakalar na bijelo i ponešto o toj vrijednoj ribi

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Bakalar na bijelo i ponešto o toj vrijednoj ribi

Bliži se Badnjak, a zna se - tradicionalno se na gotovo cijelom Mediteranu priprema bakalar.

Glavna staništa bakalara su hladna mora sjevernog Atlantika, mora uz obale Norveške i Baltika, zatim oko Islanda, Kanade, Grenlanda i Sjedinjenih Država. Također naseljava sjeverno i polarno more. Riba je sivosmeđa s tamnim mrljama i bijelim trbuhom. Najveći ulovljeni bakalar bio je dug 1,5 m i težak 47 kg, ali obično se love oni dugački između 61 cm i 1,2 m i teški do 40 kg.

Najvažniji proizvođači bakalara su Norveška (posebno u području Lofotskog arhipelaga, odakle dolazi najkvalitetniji bakalar), Rusija, Island i Kanada (osobito oko otoka Newfoundlanda).

sušeni bakalarsušeni bakalar

Na tržištu ima i puno lažnog bakalara, ali o tome ćemo u nekom sljedećem tekstu.

Za posnu badnju večeru tradicionalno se poslužuje bakalar, a priprema se na bijelo, kao namaz ili na lešo. Priprema bakalara zahtjeva ritual koji traje i po nekoliko dana, ali danas se mogu kupiti i gotovi proizvodi od bakalara. 

Baccalà della Mamma proizvodi

Provjerene proizvode "Baccalà della Mamma" istarskog obrta za proizvodnju i preradu bakalara "Milena" možete naći u mnogim trgovačkim centrima i trgovinama delikatesa. Imaju širok izbor namirnica, ali u ovom tekstu ćemo se zadržati na klasici - bakalaru na bijelo. 

priprema bakalara na bijeloBakalar na bijelo "Baccalà della Mamma" je krem bijele boje, s vidljivim komadićima i vlaknima bakalara, pripremljen na tradicionalan način od norveškog bakalara sa začinima, češnjakom, soli i paprom.

Možete ga jesti takvog kakav je napravljen, kao namaz ili prilog, a možete ga upotrijebiti u nekom receptu.

Pa evo jedan takav recept:

Palenta s bakalarom na bijelo

SASTOJCI za 2 osobe:

  • 300 Lofoteng palente 
  • 150 g Baccalà della mamma – Bakalara na bijelo 
  • sol

Palenta s bakalarom na bijeloPRIPREMA:

U kipuću vodu dodajte prstohvat soli, a zatim i palentu (kukuruznu krupicu) te miješajte na laganoj vatri. Kad dobijete željenu gustoću, dodajte Bakalar na bijelo i lagano miješajte sve dok se bakalar i palenta ne sjedine.

Tako pripremljeno jelo možete oblikovati na razne načine te ga poslužiti toplo ili hladno.

Na web stranici https://www.baccala-della-mamma.com možete naći još dobrih savjeta i zanimljivih recepata.