Jedna posebna božićna priča rađa se ovih dana u Zagrebu. Povratak obiteljskim vrijednostima i običajima danas imaju veće značenje no ikad.
Zagrebački restoran Bota Šare drugu godinu zaredom na prostranoj terasi priča prekrasnu Božićnu priču. Zaplovite s Botom u povratak kući uz mamina i bakina jela koja će nas vratiti u davna i sretna vremena.
Posebno za ovogodišnji advent iz Malog Stona stigla je stara barka obitelji Šare kojom se davno lovila riba. Ona je ukrašena dalmatinskim biljkama kao što su jela, smreka, mirta i maslina. U ukrašavanju je korišten baršun koji je skrojen po mjeri za tu barku kao adventsko jedro, tu je i originalni konop koji je ona na sebi imala desetljećima. Uz barku u kojoj ćemo se rado fotografirati ovog adventa nalaze se ognjevi s vatrom koji daju toplinu I svjetlo u zamagljenim zagrebačkim noćima.
Adventska bajka s barke seli na stol koji je ovog adventa u Boti bogatiji no ikad. U hladnim zimskim noćima dolaze delicije koje je nona Šare pripremala ovoj mnogobrojnoj obitelji. Tu su pomalo zaboravljene ruže ili pak dubrovačka kontonjata, ali i knedle sa šljivama, kiflice, broštulani bademi, ušećerene korice naranče, dimljeni tučeni golub na bianco, sabljarka u panko mrvicama s krumpirom na ploške kao prilogom i brojna druga jela pripremljena prema starim tradicionalnim receptima u kojima volimo uživati u ovo doba godine. Uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera na terasi Bote uživat ćemo i u kuhanim vinima, kuhanom ginu I viskiju.
Pravi dalmatinski ugođaj adventa u Zvonimirovoj ulici 124 ove će zime zasigurno razveseliti brojne Zagrepčane i njihove goste koji će imati prilike vidjeti kako se Božić slavi u malostonskom zaljevu. Uz obitelj Šare adventski ugođaj kreirala je Pixy. Ovaj posebni advent budi emocije i daje nadu u sretnije dane.
Recepti Bota Šare (za 4 osobe)
Tučeni Golub/riba
- 250 g mesa goluba
- 1 kg kuhanog krupira na kockice
- Maslinovo ulje
- Stonska sol
- Papar po želji
- Sitno kosani češnjak po želji
- Kosani list peršina
- isječci mesa goluba na kockice
Priprema:
Ribu namočiti u vodi I ostaviti preko noći. Očistiti ribu od kosti.
Skuhati krumpir narezan na kockice, ocijediti ga te dok je vruć u njega umiješati meso ribe goluba, tuči kao pire krumpir. Dodati češnjak, sol, papar, peršin i malinovo ulje.
Ružice allla Tanja Šare
- 40 dag glatkog brašna
- 2 cijela jaja
- 1 žlica šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 50 g svinjske masti
- Mlijeko po potrebi
- 1 vanilin šećer
Nadjev
- 70 g svinjske masti
- 70 g šećera
Preljev
- 1 dl mlakog mlijeka
- 50 g šećera
Priprema:
Od navedenih sastojaka načiniti tijesto. Prosijati brašno, načiniti rupu u sredini, izmrviti kvasac te ga zaliti s malo mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Mast, šećer malo soli, vanilin šećer i dva cijela jaja izmiješati u jednoličnu smjesu te dodati brašnu i zamjesiti tijesto. Pustiti da se diže te ga zatim ponovo premjestiti. Kad se digne razvaljati na pola centimetra debljine i premazati nadjevom od masti i šećera. Zarolati na tri puta, izrezati dva prsta debljine i okomito slagati u namašten i pobrašnjen lim. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Vruće Ružice zaliti mlakim mlijekom i pustiti da malo odstoje.