Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021

Šest savršenih recepata s lubenicom

Napisao:  G.E.T. Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Šest savršenih recepata s lubenicom

Obožavano ljetno povrće kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timu -  donosimo nekoliko njihovih jednostavnih recepata i savjeta za jela s lubenicom u kojima ćete uživati!

Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima – kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Donosimo šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto. Uživajte!

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuLubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi!

Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuLubenica i feta sir

Sastojci za četiri male porcije:

  • 1 kg lubenice
  • 200 g feta sira
  • 1 limeta
  • 2-3 grančice majčine dušice ili mente
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 prstohvat soli

Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà!

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuPoke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g lubenice
  • 3 žlice ulja od kikirikija
  • 3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
  • 2 avokada
  • 200 g riže
  • 1 krastavac
  • 150 g edamame sjemenki
  • Sol
  • Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.

Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuPopodnevni koktel

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

  • 0,3 l Tequille
  • 0,2 l Havanna ruma
  • 0,1 l Maraschina
  • 0,3 l soka od maraške
  • Blendana lubenica
  • Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuVeganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

  • 150 ml soka od svježe lubenice
  • 4 kriške krastavca
  • 150 ml džina
  • 100 ml svježeg soka limete
  • 60 ml šećernog sirupa
  • Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca

Lubenica kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timuCarpaccio s tunom

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g sirove tune
  • 400 g lubenice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 g komorača
  • Sol
  • Neobvezno: Poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.